NIJE ČUDOTVORAN, ALI OBEĆAVA / Milomir je obolio od covida-19, a liječnik mu je propisao favipiravir: Sve koristi i nuspojave lijeka koji možda može pomoći

Prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog tvrdi da lijek sprječava umnožavanje virusa te da može olakšati kliničku sliku

10.9.2021.
10:09
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Srpski novinar i pisac Milomir Marić (65) obolio je od covida-19 te mu je dr. Goran Stevanović, direktor Infektivne, odmah prepisao kineski lijek favipiravir, piše. Marić tvrdi da se lako oporavlja od bolesti, piše Kurir.

Favipiravir kao antivirusni lijek ima zadaću sprječavanja razmnožavanja virusa u organizmu i zato je važno da ga pacijent počne uzimati najkasnije peti dan od početka simptoma, piše Krurir.

U Srbiji se ovaj lijek u tabletama primjenjivao isključivo u bolnicama do kraja ožujka ove godine, kada je 11. verzijom Protokola za liječenje covid pacijenata omogućeno da ga pacijentu prepiše i liječnik u covid ambulanti da bi ga što prije mogao početi uzimati.

Prema protokolu, prvi dan se uzima 1600 mg na 12 sati, zatim još četiri dana 600 mg na 12h. Ne smije se davati trudnicama i dojiljama, a potreban je oprez i kod pacijenata s ozbiljnim oštećenjem jetre i bubrega.

Koje su nuspojave?

Prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog rekao je za Kurir da "favipiravir" sprječava umnožavanje virusa te da može olakšati kliničku sliku. Pritom, ističe, važno je da se počne piti dovoljno rano, dok se bolest nije pogoršala.

"Što prije, to bolje! Ima rizika od primjene, ali je korist izgleda veća. Od neželjenih efekata, najčešći su proljev i neki poremećaji krvne slike i biomarkera funkcije jetre", kaže prof. Todorović.

Istaknuo je da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) bila rezervirana prema upotrebi favipiravira, ali je nedavna meta-analiza devet kliničkih ispitivanja u vodećem naučnom časopisu Scientific Reports pokazala učinkovitost lijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Poboljšanje kliničke slike tijekom prvih sedam dana hospitalizacije bilo je visoko statistički značajno češće kod pacijenata na favipiraviru u usporedbi s kontrolnom grupom. Također, moguće je da ima povoljno djelovanje na uklanjanje virusa iz organizma, na potrebu pacijenata za kisikom (za 7% usporedba je bez statističke značajnosti, ali je trend povoljan) i na smrtnost (za 30%, ali je usporedba ipak bez statističke značajnosti u odnosu na kontrolnu grupu)", kaže prof. Todorović.

O favipiraviru je pisao i Faktograf koji je popisao relevantne činjenice o njegovom potencijalno ljekovitom učinku. Navodi se kako je moguće da favipiravir pomaže u liječenju osoba kod kojih zaraza novim koronavirusom izaziva blaže simptome, ali ne i kod teže oboljelih.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali