SPASIOCI IMAJU SVE VIŠE PROBLEMA / Novi jači potres pogodio Tursku, a šef hrvatskog potražnog tima otkriva: 'Pucalo se blizu nas, krade se sve'

Image
Foto: Profimedia

Spasilačkim ekipama u Turskoj sve veći problem postaje sigurnosna situacija na terenu, a da je situacija jako teška potvrdio je i Siniša Badovinac, zapovjednik operacija na terenu hrvatskog tima

12.2.2023.
18:41
Profimedia
Play logo

Spasilačkim ekipama u Turskoj sve veći problem postaje sigurnosna situacija na terenu, a da je situacija jako teška potvrdio je za Novi list Siniša Badovinac, zapovjednik operacija na terenu hrvatskog tima.

"Teško je više raditi bez pratnje policije ili vojske. U neposrednoj blizini jednog od naših potražnih timova u subotu je došlo do sukoba dvije veće grupe lokalnih stanovnika, pri čemu je došlo i do pucnjave, a na kraju se u sukob uplela i vojska", rekao je Badovinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolege iz Ukrajine, s kojima smo dijelili područje pretrage, bili su napadnuti tijekom potrage, a njihov zapovjednik povukao je sve snage u bazu, iz koje više ne izlaze na teren bez policijske pratnje", kazao je.

Image
'ZA OVO NIJE KRIV POTRES' /

'Nema struje, vode, grijanja, ničega! Život je stao, gradovi su uništeni...': Turkinja za Net.hr otkriva zašto ima toliko mrtvih

Image
'ZA OVO NIJE KRIV POTRES' /

'Nema struje, vode, grijanja, ničega! Život je stao, gradovi su uništeni...': Turkinja za Net.hr otkriva zašto ima toliko mrtvih

U gradu je opljačkano sve što se opljačkati moglo, posebno trgovine, ljekarne, benzinske crpke i slično.

“Krade se sve. Na meti su prvenstveno trgovine, odnosno ono što je od njih ostalo i ljekarne. Sve su opustošene i zjape prazne. Ništa ne radi, tako da je nemoguće kupiti bilo što. Poseban je problem opskrba gorivom jer niti jedna benzinska crpka u gradu i okolici ne radi, ali zapravo je nemoguće doći do bilo čega što bi vam moglo zatrebati. Mi smo na teren stigli potpuno opremljeni i samodostatni za period od deset dana rada, tako da nam ništa ne nedostaje po pitanju zaliha”, kaže Badovinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalno stanovništvo opksrbljuje se na način da se zalihe hrane, vode, odjeće i drugih potrepština doslovce ostavljaju na ulicama, svakih stotinjak metara, pa svatko uzima što mu je potrebno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski tim odlazi?

Izraelska volonterska organizacija za pružanje hitne medicinske pomoći United Hatzalah priopćila je u nedjelju da prekida operacije u Turskoj zbog "ozbiljne prijetnje" sigurnosti njezine ekipe na terenu. Organizacija je navela u priopćenju da je odlučila "prekinuti misiju i čim prije se vratiti u Izrael" zbog "ozbiljne prijetnje izraelskoj spasilačkoj misiji u Turskoj".

United Hatzalah je tu odluku bio objavio na Twitteru, ali je poslije uklonio objavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spasioci ovih dana dijele na društvenim mrežama video snimke i fotografije svojih spasilačkih operacija u Kahramanmarasu, epicentru potresa u Turskoj. "Nažalost, primili smo informacije o konkretnoj i neposrednoj prijetnji izraelskom timu i ne smijemo ugroziti sigurnost našeg osoblja", navodi nevladina organizacija. 

No nije htjela otkriti pojedinosti o naravi prijetnje ni o izvoru informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spasilačke ekipe izraelske vojske nastavljaju svoje operacije spašavanja i pružanja pomoći u Turskoj, gdje imaju poljske bolnice, reklo je za AFP izraelsko veleposlanstvo u Ankari. I Magen David Adom, izraelski Crveni križ, nastavlja djelovati u Turskoj, rekao je glasnogovornik za francusku novinsku agenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razornom potresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju u nedjelju je bilo 33.179 mrtvih: više od 29.605 na jugu Turske i više od 3.500 u Siriji. Po podatcima UN-a, taj broj mogao bi se "udvostručiti".

Vijest o odlasku izraelske nevladine organizacije dolazi nakon odluke austrijske vojske i njemačke organizacije o privremenom prekidu operacija.

EMSC je objavio je da je Tursku danas pogodio još jedan potres, jačine 4,9 stupnjeva po Richteru. Epicentar potresa bio je 21 kilometar od grada Hekimhana na istoku Turske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo