NOVITETI / Njemačka olakšava useljavanje: Uvode sustav bodovanja, udvostručuju broj radnih dozvola

Image
Foto: Shutterstock

Novi zakon, kojeg je koalicijska vlada odobrila na sjednici u srijedu, predviđa uvođenje tzv. „Chancenkarte“, kojom bi kandidat za useljavanje sakupljao bodove

29.3.2023.
15:03
Shutterstock
VOYO logo

Njemačka želi olakšati useljavanje radnika i po uzoru na Kanadu uvodi sustav bodovanja prilikom odabira useljenika te istodobno udvostručuje broj radnih dozvola za žitelje zapadnog Balkana, priopćeno je u srijedu.

„Želimo olakšati useljavanje radne snage u Njemačku i pojednostaviti pristup tržištu rada“, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), prilikom predstavljanja promjena zakona o useljavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakon, kojeg je koalicijska vlada odobrila na sjednici u srijedu, predviđa uvođenje tzv. „Chancenkarte“, kojom bi kandidat za useljavanje sakupljao bodove uz kriterije poput stručne naobrazbe, poznavanja jezika, starosti, radnog iskustva te poveznice s Njemačkom.

Kako proizlazi iz nacrta zakona, za useljavanje u Njemačku bi bilo potrebno sakupiti najmanje šest bodova pri čemu, primjerice, dobro poznavanje njemačkog jezika donosi tri boda, starosna dob ispod 35 godina dva, a za stručnost se može dobiti najviše četiri boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRODULJENJE PRAVILA? /

Studija pokazala: Useljavanje radnika s Balkana pozitivno utjecalo na tržište rada u Njemačkoj

Image
PRODULJENJE PRAVILA? /

Studija pokazala: Useljavanje radnika s Balkana pozitivno utjecalo na tržište rada u Njemačkoj

Useljavanje po bodovima

Ubuduće bi potencijalni useljenici koji dolaze iz zemalja izvan Europske unije mogli koristiti mogućnost probnog rada i boravka u Njemačkoj, a isto tako bi mogli sudjelovati u programima doškolovanja.

„Nakon dugogodišnjeg čekanja Njemačka napokon dobiva moderni useljenički zakon sa sustavom bodovanja po uzoru na kanadski model“, rekla je zastupnica vladine Liberalno-demokratske stranke (FDP) Ann-Veruscka Jurisch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar rada Hubertus Heil (SPD) je rekao kako je cilj novog zakona useljavanje 125.000 useljenika iz zemalja izvan Europske unije. Heil je istodobno naglasio kako će vlada nastojati iskoristiti potencijale na njemačkom tržištu rada.

„Želimo olakšati pristup tržištu rada ženama i starijim osobama koje se trenutno suočavaju s brojnim preprekama“, rekao je Heil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvostruko više useljenika u sklopu programa za zapadni Balkan

Istodobno se mijenja tzv. Pravilo za zapadni Balkan koje je uvedeno početkom 2016. i koje omogućava useljavanje radnika iz šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija) u svrhu rada.

Godišnja kvota od 25.000 radnika za građane ovih zemalja bi trebala biti udvostručena. Pritom se od useljenika sa zapadnog Balkana kao uvjet za useljavanje ne uzima kvalifikacija nego prethodno sklopljeni ugovor o radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog zakona koji je vlada danas odobrila još treba biti upućen u parlament, gdje se očekuje njegov siguran prolaz uz potporu vladine većine.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo