Play ponuda

NAKON 28 GODINA: / Na slobodu izlazi izraelski tajni agent ranije osuđen na doživotni zatvor

Image
Foto: AFP

Jonathan Pollard (60), Amerikanac osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog špijuniranja za Izrael u studenom će na slobodu.

29.7.2015.
20:35
AFP
Play ponuda

Pollard se zaposlio kao analitičar u američkoj mornarici 1979. godine i nedugo potom počeo nuditi klasificirane dokumente, piše BBC. Prije nego što je uhićen, zatražio je azil u Izraelu međutim Izraelci su ga odbili. Uhitio ga je FBI a sud ga je 1987. godine osudio na doživotnu zatvorsku kaznu zbog špijunaže. Pollard tvrdi da je proslijeđivao informacije Izraelu jer SAD tada nisu dijelile važne podatke sa saveznikom.

Informacija o njegovom puštanju proširila se prije nekoliko dana. Pollardovi odvjetnici tvrde da je odluka o njegovom puštanju donesena samostalno i neovisno od bilo kojeg drugog tijela te da ona nema veze sa trenutnom situacijom na Bliskom Istoku. Prema uvjetima za prijevremeno puštanje, Pollar će morati još pet godina provesti u SAD-u.

Izrael je 1996. Pollardu dao državljanstvo a dvije godine kasnije priznali su da je bio njihov agent. Za njegovo puštanje zalagao se i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Play ponuda
Play ponuda