TIK DO KATASTROFE? / Na početku rata Hamas pogodio bazu gdje Izrael razvija nuklearni program: Požar se približio skladištima projektila

Image
Foto: Profimedia / Ilustracija
Image
Foto: Profimedia / Ilustracija

Spomenuta izraelska baza Sdot Micha postoji od 1962. godine zauzima tisuće hektara na brežuljcima. Iako rakete koje ispaljuju militanti iz Pojasa Gaze mogu biti neprecizne, mediji ističu da je malo vjerojatno da je baza pogođena slučajno

5.12.2023.
9:22
Profimedia / Ilustracija
VOYO logo

Jedna od raketa koju je "najvjerojatnije" ispalio Hamas tijekom napada na Izrael 7. listopada pogodila je izraelsku vojnu bazu gdje su navodno smještene rakete koje mogu nositi nuklearno oružje, otkriva New York Times.

Iako sami projektili nisu pogođeni, udar rakete u bazu Sdot Micha u središnjem Izraelu izazvao je požar koji se približio skladištima projektila i drugom osjetljivom oružju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Izrael nikada nije priznao posjedovanje nuklearnog arsenala, iako zviždači iz te zemlje, kao i američki dužnosnici te analitičari slažu da zemlja posjeduje barem maleni broj nuklearnog oružja.

Image
ZDRAVSTVENI SUSTAV U RASULU /

WHO: 'U Gazi bi više ljudi moglo umrijeti od bolesti nego od bombardiranja'

Direktor Projekta nuklearnih informacija Federacije američkih znanstvenika Hans Kristensen, rekao je za The Times da procjenjuje da se u bazi najvjerojatnije nalazi između 25 i 50 lansera projektila Jericho koji mogu nositi nuklearno oružje. A prema stručnjacima i dokumentima američke vlade, Jericho rakete su opremljene za nošenje nuklearnih bojevih glava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljanje jedne od najosjetljivijih vojnih lokacija u Izraelu pokazuje da je opseg napada 7. listopada bio možda čak i veći nego što se prvotno mislilo te da rakete mogu prodrijeti u zračni prostor oko pomno čuvanog izraelskog strateškog oružja.

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga odbio je komentirati ove nalaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, čini se da je Izrael od napada 7. listopada prepoznao prijetnju raketnih napada na Sdot Michu. Nedavne satelitske snimke pokazuju da su izgrađene nove zemljane grede i barijere oko vojnih položaja u blizini mjesta udara rakete.

Times je identificirao požar izazvan napadom na Sdot Michu koristeći javne NASA-ine satelitske snimke za otkrivanje šumskih požara. Požara sličnih razmjera na toj lokaciji nije bilo od 2004. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raketa je oko 10 sati pala unutar granica baze koja se nalazi 25 milja sjeveroistočno od Gaze i 15 milja zapadno od Jeruzalema. Pala je u malu provaliju u blizini raketnog postrojenja Jericho, velikog radarskog sustava i baterije projektila protuzračne obrane. Eksplozija je zatim izazvala požar u gustom raslinju.

Satelitske snimke nastale u satima nakon eksplozije zabilježile su brzo širenje požara te izraelske vatrogasce koji pokušavaju zaustaviti njegovo širenje. Sljedećeg dana satelitske su snimke otkrile da su kroz šumu napravljeni novi putevi i protupožarni pojasevi kako bi se zaustavio plamen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživač na institutu za međunarodne studije Middlebury Decker Eveleth, koji je analizirao slike, kazao je da se čini kako su "puteve napravila vatrogasna vozila pazeći da se vatra ne približi lanserima".

Gary Ackerman, jedan od istražitelja na Sveučilištu Maryland koja prati napade na nuklearna postrojenja, kazao je da je napad 7. listopada bio specifičan. "Ovo se ne događa svaki dan", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuta izraelska baza Sdot Micha postoji od 1962. godine zauzima tisuće hektara na brežuljcima. Iako rakete koje ispaljuju militanti iz Pojasa Gaze mogu biti neprecizne, malo je vjerojatno da je baza pogođena slučajno, zaključuje New York Times.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako je TikTok radikalizirao mlade oko rata u Gazi? 'Lajkamo stvari koje nam se dopadaju'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo