POZNATA PO KONTROVERZAMA / Diplomatkinja Victoria 'Fu*k EU' Nuland ide u mirovinu

Image
Foto: Shutterstock

Njezini su komentari izazvali oštre prijekore u Rusiji, uključujući i prošlu godinu kada je Kremlj osudio njezine komentare o demilitariziranom Krimu

8.3.2024.
13:35
Shutterstock
VOYO logo

Podtajnica za politička pitanja Victoria Nuland, poznata po svojoj gorljivoj podršci Ukrajini s oštrim antiruskim stavovima, odlazi u mirovinu u narednim tjednima, javlja The Hill.

Državni tajnik Antony Blinken objavio je to u utorak i pohvalio Nuland jer je vratila "diplomaciju u središte naše vanjske politike i revitalizirala američko globalno vodstvo u ključnom trenutku za našu naciju i svijet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što Victoriju čini doista iznimnom je žestoka strast koju unosi u borbu za ono u što najviše vjeruje: slobodu, demokraciju, ljudska prava i trajnu sposobnost Amerike da nadahne i promiče te vrijednosti diljem svijeta", rekao je Blinken.

Radila je pod šest predsjednika

Nuland je radila u State Departmentu više od 30 godina, U to vrijeme izmijenilo se šest predsjednika i 10 državnih tajnika na različitim položajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj ranoj karijeri Nuland je radila s Veleposlanstvom SAD-a u Moskvi i pomogla je otvoriti prvo američko veleposlanstvo u Mongoliji.

Radila je u Uredu za istočnoazijske i pacifičke poslove State Departmenta i bila diplomat u Guangzhouu u Kini. Bila je savjetnica potpredsjednika Dicka Cheneya za nacionalnu sigurnost od 2003. do 2005., za vrijeme mandata Georga Busha mlađeg, a kasnije i veleposlanica u NATO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je pomoćnica državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja prije nego što je postala podtajnica za politička pitanja 2021. pod predsjednikom Bidenom.

Image
DOBRA SURADNJA /

Grlić Radman nakon razgovora s Blinkenom: 'Sa SAD-om nemamo otvorenih pitanja, ukinute su vize'

Image
DOBRA SURADNJA /

Grlić Radman nakon razgovora s Blinkenom: 'Sa SAD-om nemamo otvorenih pitanja, ukinute su vize'

Uhvaćena kako psuje EU

Najpoznatija je po incidentu iz 2014. godine kada je privukla pozornost svjetskih medija nakon što je procurio transkript u kojem je uhvaćena kako govori Fu*k EU tijekom razgovora s američkim veleposlanikom u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nulandina čvrsta stajališta o Rusiji i potpora Ukrajini definirali su njezinu kasniju karijeru, tijekom koje je igrala središnju ulogu u sukobu kada je Moskva nezakonito anektirala poluotok Krim nakon svrgavanja proruskog predsjednika u Kijevu.

Nuland je bila na meti nekih desničara u SAD-u zbog svojih stavova o Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezini su komentari izazvali oštre prijekore u Rusiji, uključujući i prošle godine, kada je Kremlj osudio njezine komentare o demilitariziranom Krimu.

POGLEDAJTE VIDEO: Iscurili američki dokumenti o ratu u Ukrajini, neki sumnjaju da je to test sigurnosnih službi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo