VIRUS SAMOUBOJICA / Kako je uništena do sada najveća ruska hakerska mreža: Opasna 'Zmija' locirana je i u zemljama članicama NATO-a

Image
Foto: Profimedia

FBI je cijelu operaciju uništavanja ruske hakerske mreže nazvao 'Operacija Meduza', a tijekom nje napadnuto je na stotine računala i servera u više od 50 zemalja svijeta

29.5.2023.
6:52
Profimedia
Play logo

Više od dva desetljeća ruske državne i vojne obavještajne službe FSB i GRU organiziraju skupine tehnoloških stručnjaka, kao i stručnjaka za telekomunikacije i internetske mreže, koji u različitim svojstvima rade na praćenju online aktivnosti ruskih građana i tvrtki, ali i izvršavaju hakerske napade u inozemstvu.

Neke od tih hakerskih skupina su isključivo unutar sustava ruskog Ministarstva obrane, dok su druge, poput 'Cosy Beara', 'Strontiuma' i 'Sednita', sastavljene od 'dobrovoljaca' koji su povezani s ruskim obavještajnim aparatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća mreža za širenje virusa na internetu

S druge strane, unutar FSB-a postoji nekoliko različitih jedinica za kibernetičke operacije, ovisno o tome bave li se aktivnostima unutar Ruske Federacije ili izvan nje. Jedna od tih jedinica, nazvana 'Turla', više od desetljeća razvija opasne računalne viruse koji mogu godinama 'uspavati' na ciljnim računalnim sustavima, sve dok se ne ukaže potreba za njihovim aktiviranjem.

Američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ) nedavno je objavilo da je odobrilo veliki hakerski 'protunapad' na cijelu globalnu mrežu kojom upravlja 'Turla'. Cijelu akciju vodio je američki Federalni istražni ured (FBI), uz pomoć drugih federalnih službi. Sam 'malware virus' koji je grupa 'Turla' širila američkim, britanskim i njemačkim računalnim mrežama naziva se 'Snake'. Postoje i neka izvješća koja navode da je 'Snake malware' postojao u nekom obliku još 2006. godine, te da je od tada nekoliko puta poboljšan.

Image
KAKVA PODVALA! /

Hakeri upali u računalo krvnika iz Mariupolja. Kad su hakirali njegovu ženu, nastao je šou: 'Objavljujemo fotke na kojima ima barem malo odjeće...'

Image
KAKVA PODVALA! /

Hakeri upali u računalo krvnika iz Mariupolja. Kad su hakirali njegovu ženu, nastao je šou: 'Objavljujemo fotke na kojima ima barem malo odjeće...'

Virus samoubojica

Ono što je posebno zanimljivo je da virus 'Snake' ima modularni dizajn, tj. da 'nove dijelove' potrebne za pojedine računalne mreže (npr. ovisno o tome rade li na Windowsima ili Linuxu i koju vrstu enkripcije koriste) nabavlja putem interneta. 'Zmija' je također bila programirana da se 'samouništi' ako otkrije antivirusne softverske alate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FBI je cijelu operaciju uništavanja ruske hakerske mreže nazvao 'Operacija Meduza', a tijekom nje napadnuto je na stotine računala i servera u više od 50 zemalja svijeta. I američka agencija 'NSD' (Odjel za nacionalnu sigurnost) potvrdila je da su neka od računala koja su sadržavala izvorni kod za malware 'Snake' locirana u zemljama članicama NATO-a. FBI nije ulazio u detalje koliko računala i servera unutar SAD-a sadrži ovaj virus, ali sigurno je da se radi o najmanje stotinu. Ruski FSB više od jednog desetljeća ima na meti računalne mreže i sustave diljem SAD-a i EU-a, a posljednjih je godina izvodio i kibernetičke napade na izborne kampanje, poput kampanje Hillary Clinton 2016. i francuskog predsjednika Macrona 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada SAD-a također je pokrenula 'Cybersecurity advisory system', koji će surađivati ​​s velikim tvrtkama i organizacijama kako bi ih bolje zaštitili od takvih kibernetičkih napada.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo