Ovo je najmoćnija žena na svijetu, ali o njoj većina ljudi jako malo zna

shimmer fallback

'Yellen je postala najmoćnija žena u povijesti. Preuzimanje vodstva FED-a u siječnju će to zacementirati', riječi su kojima je Business Insider opisao vjerojatnu iduću šeficu Federalnih rezervi

22.6.2013.
10:15
Play logo

Ta moćna kontroverzna financijska institucija, privatna centralna banka SAD-a, ostat će uskoro bez čelnog čovjeka, što je svojom iznenadnom izjavom obznanio predsjednik Barack Obama. Nahvalio je Bena Bernankeaaktualnog šefa FED-a u ponedjeljak, a onda zaključio kako je on "već ostao na tom mjestu dulje nego što je htio ili trebao biti".

Najvjerojatnija nasljednica, 67-godišnja profesorica ekonomije Janet Yellen bit će prva žena na čelu te institucije. U konkurenciji se spominju i Lawrence Summers svojevremeni pomoćnik predsjednikâ Billa Clintona i Bracka Obame te Timothy Geithner, bivši glavni tajnik riznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Yellen je prvi puta radila u FED-u još 1977. i 1978. godine kao ekonomist pri Odboru guvernera, a ondje je i upoznala svog supruga Georgea Akerlofa, budućeg nobelovca.

Savjetovala Billa Clintona

Play logo

Devedesetih je savjetovala predsjednika Billa Clintona, točnije, bila je predsjednica Vjeća ekonomskih savjetnika u njegovom uredu, nakon što je to mjesto napustio Joseph Stiglitznobelovac . No, najveći dio karijere provela je u FED-u, a od 2010. godine je potpredsjednica uprave Federalnih rezervi.

Glasi za smirenu i metodičnu osobu, koja je zastupala politiku stabilnih kamatnih stopa, povećavanja zaposlenosti i fleksibilnosti radne snage, nasuprot politici zadržavanja razina cijena, odnosno nulte inflacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo