OGLAS

TKO ĆE PRVI POPUSTITI? / Izraelci očajnički žele Hamasovog vođu, ali i zarobljene taoce. Bombardiranje se nastavlja

Image
Foto: Shutterstock

Vojnici su uništavali tunele, naoružanje i terorističku infrastrukturu. Sumnja se da se al-Sinvar i drugi čelnici Hamasa skrivaju u mreži tunela pod Gazom, a vjeruje se da ondje Hamas drži i većinu od 138 talaca

8.12.2023.
12:41
Shutterstock
VOYO logo

Izraelska vojska nastavila je bombardirati Pojas Gaze i napala oko 450 meta s kopna, s mora i zraka, objavila je vojska u petak kada se očekuje novi sastanak Vijeća sigurnosti na poziv glavnog tajnika UN-a zbog katastrofalnog stanja u enklavi.

Vojnici su uništavali tunele, naoružanje i terorističku infrastrukturu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U južnom gradu Khan Junisu, koji se smatra uporištem Hamasa pod zapovjedništvom Jahje al-Sinvare, militanti su pogođeni preciznim udarima iz zraka koji su trajali dva sata, priopćila je vojska.

Pitanje je vremena kada ćemo pronaći al-Sinvaru, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u srijedu navečer kada su vojnici okružili al-Sinvarovu kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEMA KRAJA /

Ponižavajuće fotografije iz Gaze! Palestinci kleće ogoljeni pred izraelskom vojskom

Image
NEMA KRAJA /

Ponižavajuće fotografije iz Gaze! Palestinci kleće ogoljeni pred izraelskom vojskom

Sumnja se da se al-Sinvar i drugi čelnici Hamasa skrivaju u mreži tunela pod Gazom, a vjeruje se da ondje Hamas drži i većinu od 138 talaca.

Al-Sinvar, zajedno s Mohamedom Deifom, zapovjednik je oružanog krila Hamasa i smatra se organizatorom masakra u Izraelu 7. listopada kada je ubijeno oko 1200 Izraelaca, a 240 ih je oteto i odvedeno u Gazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski vojnik taoc poginuo u napadima - Hamas

Oružano krilo Hamasa objavilo je u petak da je odbijen pokušaj izraelskih specijalnih snaga da oslobode taoce u Pojasu Gaze, pri čemu je poginuo zarobljeni izraelski vojnik Sa'ar Baruch (25).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelska vojska, koja je krajem listopada oslobodila zarobljenog vojnika u Gazi i vodi ofenzivu u Gazi koja ima za cilj i vratiti preostalih 138 taoca, nije komentirala navode Hamasa.

Na Telegramu Brigada Al Kasam, vojnog krila Hamasa, navodi se da su njihovi borci otkrili postrojbu izraelskih specijalnih snaga u pokušaju spašavanja i napali je, ubivši i ranivši nekoliko vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeno je i mjesto sukoba.

Na popisu talaca koji je objavio Izrael naveden je Sahar Baruch, student star 24 godine otet iz svog stana tijekom smrtonosnog napada Hamasa na jug Izraela 7. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelska snage ubile petero Palestinaca na Zapadnoj obali - ministarstvo

Izraelska snage ubile su petero Palestinaca tijekom racije kod Tubasa, gradića na okupiranoj Zapadnoj obali, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski vojni glasnogovornik rekao je da se ti navodi provjeravaju.

Zapadnu obalu pogađa val nasilja paralelno s izraelskim ratom protiv militanata Hamasa u Gazi, drugom teritoriju koji Palestinci žele za svoju buduću državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden od Netanyahua traži da se zaštite civili u Gazi 

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom  rekao da je ključno  zaštititi civile i odvojiti stanovništvo od Hamasa, što uključuje i koridore koji bi ljudima omogućili sigurno povlačenje iz područja definirana kao ratnih zona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogo veća pomoć hitno je potrebna", rekao je Biden, a njegov državni tajnik Antony Blinken upozorio je da i dalje postoji jaz između namjera Izraela da zaštiti civile i stvarnih rezultata u Gazi.

Izraelska vojska je u četvrtak u borbama protiv militanata Hamasa u najvećim gradovima Pojasa Gaze ostavila za sobom još stotine mrtvih Palestinaca, a gotovo dva milijuna raseljenih stanovnika Gaze traži sigurno utočište usred kritične nestašice hrane i skloništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće sigurnosti UN-a u petak o Gazi

Vijeće sigurnosti (VS) UN-a treba u petak raspravljati o "katastrofalnom stanju u Pojasu Gaze" i "pozivu na prekid vatre", no ishod je neizvjestan u kontekstu napetih diplomatskih odnosa među stalnim članicama VS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak je sazvao glavni tajnik UN-a u srijedu u pismu Vijeću pozivajući se na članak 99. Povelje UN-a, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017. koji omogućuje glavnom tajniku da skrene pozornost Vijeća sigurnosti na "bilo koje pitanje koje, po njegovu mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti".

POGLEDAJTE VIDEO: Hamas ga je tjereao da gleda snimke ubojstava: 'Svaki put kada bi dijete plakalo, prijetili su mu pištoljem'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Pakao pod morem
default_cta
U klinču
Tjelesna straža
Korgi
Megadance
Maša i medvjed
default_cta
Ljubavna zamka
John wick 2
VOYO logo