NA UDARU SMO KRIZE / Neki građani neće moći plaćati režije, EU planira uvesti vaučere za siromašne: Komisija otkrila kad će početi padati cijene energenata

'Države članice mogu poduzeti mjere kojima će osigurati da nikome ne prijeti isključivanje energenata, kao i da se plaćanje računa može privremeno odgoditi', kaže europska povjerenica Kadri Simson

13.10.2021.
23:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Energenti su strahovito poskupjeli, a za njima i sve ostalo zbog čega će mnogi građani, naročito oni siromašni, imati problema s plaćanjem režija. Europska komisija u svome masterplanu donosi smjernice kojima se štite najsiromašniji i gospodarstvo, ali i poziva na udruživanje svih članica u opskrbi plinom, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Države članice EU trebaju pružiti hitnu pomoć u obliku vaučera ili djelomičnim plaćanjem računa siromašnima - apelira Europska komisija.

Apel Europske komisije

''Ovo se može činiti kao težak zadatak za države članice koje se još oporavljaju od posljedica pandemije. Međutim, prihodi od sustava za trgovanje emisijama Europske unije rastu i mi pozivamo članice da iskoriste taj dodatni prihod za ublažavanje učinka skoka cijena energije gdje je to potrebno'', poručila je Kadri Simson, povjerenica Europske komisije.

Prema podacima Komisije, 31 milijun ljudi u 27 država članica 2019. godine nije mogao dovoljno zagrijati svoje domove zbog previsoke cijene enregenata.

''Kako bi zaštitile ljude u najtežoj situaciji, države članice mogu poduzeti mjere kojima će osigurati da nikome ne prijeti isključivanje energenata, kao i da se plaćanje računa može privremeno odgoditi'', izjavila je Simson.

Cijene energenata počet će padati na proljeće?

Uz privremenu odgodu plaćanja računa, Komisija predlaže i da države siromašnim kućanstvima te malim i srednjim poduzećima pomognu u plaćanju računa ili pak privremeno i ciljano smanje porez i trošarine. Komisija tvrdi da je do naglog rasta cijena došlo zbog gospodarskog oporavka od koronakrize, što dovodi do povećane potražnje i smanjene ponude na tržištu.

Ruski predsjednik rekao je, pak, da su spremni isporučiti veću količinu plina ako Europa to zatraži, odbacivši tvrdnje da su smanjili isporuku iz političkih razloga.

''Čak i tijekom najtežih vremena Hladnog rata Rusija je redovito ispunjavala svoje ugovorne obveze i opskrbljivala Europu plinom'', izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

U Europskoj komisiji vjeruju da će cijene energenata početi padati na proljeće.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali