NA UDARU SMO KRIZE / Neki građani neće moći plaćati režije, EU planira uvesti vaučere za siromašne: Komisija otkrila kad će početi padati cijene energenata

thumbnail

'Države članice mogu poduzeti mjere kojima će osigurati da nikome ne prijeti isključivanje energenata, kao i da se plaćanje računa može privremeno odgoditi', kaže europska povjerenica Kadri Simson

13.10.2021.
23:02
Play logo

Energenti su strahovito poskupjeli, a za njima i sve ostalo zbog čega će mnogi građani, naročito oni siromašni, imati problema s plaćanjem režija. Europska komisija u svome masterplanu donosi smjernice kojima se štite najsiromašniji i gospodarstvo, ali i poziva na udruživanje svih članica u opskrbi plinom, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Države članice EU trebaju pružiti hitnu pomoć u obliku vaučera ili djelomičnim plaćanjem računa siromašnima - apelira Europska komisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVE ĆE BITI SKUPLJE... /

Sigurno je da će porasti i cijene plina. Brojne članice EU najavile intervenciju, no ne i Njemačka: 'Možda znaju nešto što mi ne znamo'

Image
SVE ĆE BITI SKUPLJE... /

Sigurno je da će porasti i cijene plina. Brojne članice EU najavile intervenciju, no ne i Njemačka: 'Možda znaju nešto što mi ne znamo'

Apel Europske komisije

''Ovo se može činiti kao težak zadatak za države članice koje se još oporavljaju od posljedica pandemije. Međutim, prihodi od sustava za trgovanje emisijama Europske unije rastu i mi pozivamo članice da iskoriste taj dodatni prihod za ublažavanje učinka skoka cijena energije gdje je to potrebno'', poručila je Kadri Simson, povjerenica Europske komisije.

Prema podacima Komisije, 31 milijun ljudi u 27 država članica 2019. godine nije mogao dovoljno zagrijati svoje domove zbog previsoke cijene enregenata.

''Kako bi zaštitile ljude u najtežoj situaciji, države članice mogu poduzeti mjere kojima će osigurati da nikome ne prijeti isključivanje energenata, kao i da se plaćanje računa može privremeno odgoditi'', izjavila je Simson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene energenata počet će padati na proljeće?

Uz privremenu odgodu plaćanja računa, Komisija predlaže i da države siromašnim kućanstvima te malim i srednjim poduzećima pomognu u plaćanju računa ili pak privremeno i ciljano smanje porez i trošarine. Komisija tvrdi da je do naglog rasta cijena došlo zbog gospodarskog oporavka od koronakrize, što dovodi do povećane potražnje i smanjene ponude na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik rekao je, pak, da su spremni isporučiti veću količinu plina ako Europa to zatraži, odbacivši tvrdnje da su smanjili isporuku iz političkih razloga.

''Čak i tijekom najtežih vremena Hladnog rata Rusija je redovito ispunjavala svoje ugovorne obveze i opskrbljivala Europu plinom'', izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

U Europskoj komisiji vjeruju da će cijene energenata početi padati na proljeće.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo