GUBE KORAK S KONKURENCIJOM / Egzodus radnika u našem susjedstvu, svi odlaze u Hrvatsku zbog veće plaće: 'Njima dolaze i bogati gosti, a naš se turizam sveo na socijalu!'

Image

Armenko je za podgorički Dan ocijenio da je situacija izuzetno kompleksna, jer Crna Gora iako prepoznata kao atraktivna destinacija, polako gubi korak s regijom

28.3.2023.
12:06
Play logo

Cijene usluga na crnogorskom primorju u nadolazećoj turističkoj sezoni poskupjet će za najmanje 30 posto, najavio je Ilija Armenko, turistički radnik iz Petrovca. Armenko je za podgorički Dan ocijenio da je situacija izuzetno kompleksna, jer Crna Gora iako prepoznata kao atraktivna destinacija, polako gubi korak s regijom.

"Svi se žale da nedostaje radne snage, jer radnici idu u Hrvatsku zbog većih plaća, a tamo dominantno dolaze gosti bolje platežne moći. Situacija je sada takva, da nemamo radne snage ni otvoriti lokale", naveo je Armenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'REALNO, MI SMO HIT' /

Turistički vodič otkriva nam zašto je Hrvatska tako skupa, ali i bolnu istinu i pravi problem gotovo svih Hrvata

Image
'REALNO, MI SMO HIT' /

Turistički vodič otkriva nam zašto je Hrvatska tako skupa, ali i bolnu istinu i pravi problem gotovo svih Hrvata

Bolji uvjeti u Hrvatskoj

On kaže da usprkos većim plaćama koje daju crnogorski ugostitelji, u susjednoj Hrvatskoj glavni kuhar može zaraditi i do 3500 eura mjesečno.

"Kod nas se plaće glavnim kuharima kreću do 2000, a u Hrvatskoj i do 3500 eura, zato većina odlazi tamo, jer su uvjeti znatno bolji. Kod nas su veće plaće i do 30 ili 40 posto nego ranije, ali radna snaga ide tamo gdje su joj bolji uvjeti. Predviđaju nam bolju sezonu, ali pitanje je hoće li će tako biti", kaže Armenko.

Dodatni problem, prema njegovim riječima, predstavlja i kratko trajanje sezone, a kao primjer navodi Petrovac, gdje sezona, kaže, traje oko 40 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svuda turizam napreduje, a kod nas nikako da se nešto konkretno promijeni'

"Turizam kod nas se sveo na socijalu. Plata ribe kod nas je oko 33 eura, dok isto to u Dubrovniku košta 120 eura. Nama se konstantno povećavaju nameti. Kod nas sve rjeđe dolaze platežno moćni gosti, polupansion je između 30 i 40 eura, što znači da je turistima sa zapada koji dolaze, jeftinije ljetovati u Crnoj Gori, nego ostati kući“, ističe Armenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da se treba, kako kaže, pogledati u ogledalo i vidjeti kako dalje, jer Crna Gora, prema njegovim riječima, postaje sve manje konkurentna državama u regiji.

Play logo

"Svuda turizam napreduje, a kod nas nikako da se nešto konkretno promijeni. Svi nameti padaju na nas turističke radnike. Cijene usluga će također, zbog rasta inputa, drastično poskupjeti i to najmanje 30 posto. To moramo raditi da bi opstali, a to je nemoguća misija i dodatno će utjecati na sezonu“, upozorio je Armenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo