OGLAS

VJEROVALI ILI NE / Imamo jednu od najnižih cijena benzina u Europi. Danci su neslavni rekorderi, a evo tko najjeftinije 'toči'

Image
Foto: Dusko Jaramaz, Marko Picek/PIXSELL

Najjeftiniji benzin uz Ruse imaju Bjelorusi koji ga po litri plaćaju tek 69 centi, zatim Bugari koji za litru izdvajaju 1,311 eura te Ukrajinci koji izdvajaju nekoliko centi, više odnosno 1,317 eura za litru

12.2.2024.
15:01
Dusko Jaramaz, Marko Picek/PIXSELL
VOYO logo

Danci su se početkom 2024. smjestili na vrh neslavne liste po visini cijene benzina. Tamošnji vozači za litru ove vrste goriva izdvajaju 1,981 eura, ujedno najviše u Europi. Najpovoljnije s druge strane "toče" Rusi koji litru iste vrste goriva plaćaju tek 57 centi.

Zanimljivo, iako je Hrvatska po cijenama namirnica i inflaciji na neslavnom vrhu, ovoga puta smo se našli pri dnu. S cijenom benzina od 1,380 eura Hrvatska se smjestila na 22. mjesto od 27 europskih zemalja čije su se cijene uspoređivale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danskoj s najvišim cijenama za vrat puše susjedna Norveška gdje litra benzina stoji 1,933 eura, zatim Švicarska s cijenom od 1,906, Grčka gdje se plaća 1,837 te Italija s 1,812 eura po litri.

Image
Foto: Marko Picek/PIXSELL
Image
Foto: Marko Picek/PIXSELL

Najjeftiniji benzin uz Ruse imaju Bjelorusi koji ga po litri plaćaju tek 69 centi, zatim Bugari koji za litru izdvajaju 1,311 eura te Ukrajinci koji izdvajaju nekoliko centi, više odnosno 1,317 eura za litru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci su to za litru 95 oktanskog benzina na dan 21, siječnja ove godine. Treba naglasiti kako su cijene goriva u Hrvatskoj rasle nakon tog datuma te vozači trenutno za litru benzina moraju izdvojiti 1,42 eura.

Od utorka benzin skuplji za tri centa, a dizel za pet

Od utorka će cijene goriva u Hrvatskoj opet rasti, potvrdio je to ministar gospodarstva Damir Habijan za RTL. Benzin će biti skuplji za još tri centa te će litra iznositi 1,45 eura, dok će cijena dizela "skočiti" za pet centi pa će iduća dva tjedna koštati 1,48 eura po litri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada na snagu stupe nove cijene, na listi ćemo preskočiti Poljsku i Latviju te se smjestiti na 20. mjesto.

Image
nije bitno je li veliki ili mali /

Vrtoglave cijene stanova u jednom gradu u Hrvatskoj: Traže i preko milijun eura za 65 kvadrata?!

Image
nije bitno je li veliki ili mali /

Vrtoglave cijene stanova u jednom gradu u Hrvatskoj: Traže i preko milijun eura za 65 kvadrata?!

Na pitanje hoće li rast cijena goriva utjecati na sve ostale cijene kao što je to bilo u prošlosti, Habijan je rekao da misli da Vlada i dalje ima mehanizama ako će biti potrebno u tom dijelu intervenirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da u ovom trenutnu nema potrebe za eventualnim poskupljenjem cijena. "Ako pogledamo cijene naftnih derivata pa i s ovim manjim povećanjem od utorka, i dalje su te cijene manje nego što su bile prilikom ruske agresije na Ukrajinu", zaključio je ministar.

Što se tiče zemalja u susjedstvu, skuplje gorivo plaćaju u Srbiji gdje za litru benzina izdvajaju 1,519 era kao i u Mađarskoj gdje ono stoji 1,515 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više cijene od Hrvatske imaju i druge velike europske ekonomije poput Njemačke (1,741 eur/l), Italija (1,812 eur/l), Austrija (1,561 eur/l), Španjolska (1,549 eur/l).

POGLEDAJTE VIDEO: Od utorka opet rastu cijene goriva

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Brak na prvu
Hell's kitchen
Dosje Jarak
default_cta
Poseta
Obiteljske tajne
Opake djeveruše
San snova
Priča o čarobnjaku
default_cta
Zbrka u uredu
Ljubavna zamka
Trener ubojica
VOYO logo