Play ponuda

ČESI KREĆU GRADITI IMPROVIZIRANE BOLNICE: / 'Nemamo vremena, brojke su katastrofalne'; Poljska i Slovačka ruše rekorde

Image
Foto: Profimedia

Češka, Poljska i Slovačka suočavaju se s rekordnim brojkama novozaraženih, zbog čega vlasti u Pragu razmatraju izgradnju improviziranih bolnica, a u Poljskoj nove restrikcije

15.10.2020.
13:49
Profimedia
Play ponuda

Češka će početi graditi improvizirane objekte za smještaj pacijenata izvan bolnica uslijed većeg rasta broja zaraženih u posljednje vrijeme, objavili su vladini dužnosnici u četvrtak, dok su u susjednoj Slovačkoj i Poljskoj zabilježeni rekordni brojevi novozaraženih. Češki ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček rekao je za novinsku agenciju ČTK da će vojska u Pragu započeti u subotu gradnju improvizirane bolnice s 500 bolničkih kreveta. Broj zaraženih koronavirusom u Češkoj gotovo se udvostručio u listopadu te je u zemlji s 10,7 milijuna stanovnika zaraženo 139.290 osoba. U srijedu su potvrđena 9544 nova slučaja, što je najveći broj zaraženih u jednom danu.

Premijer Andrej Babiš rekao je novinarima da je potrebno graditi dodatne bolničke kapacitete te da će država kupiti četiri tisuće kreveta. "Nemamo vremena, izgledi nisu dobri. Ti su brojevi katastrofalni", rekao je Babiš. Ranije ovoga tjedna vlada je zatvorila barove, restorane i klubove, dok se škola pohađa online. Broj hospitaliziranih porastao je za 161 posto u listopadu na 2678, dok je 518 pacijenata s covidom-19 na intenzivnoj njezi. Broj umrlih porastao je za 75 posto ovoga mjeseca na ukupno 1172.

Bolnice zbog navedenog prenamjenjuju opće odjele u odjele za koronavirus, dok je otkazana većina posjeta bolnicama za koje se smatra da nisu nužni. Broj hospitaliziranih šest je puta veći nego na vrhuncu prvog vala pandemije.

Porast za 24 posto u 24 sata

U Poljskoj je broj novozaraženih po prvi puta bio veći od osam tisuća u četvrtak, čime je drugi dan za redom zabilježen rekordan broj novozaraženih. Predstojnik ureda premijera Michal Dworczyk kazao je za televiziju TVN 24 kako se može očekivati "značajan" rast broja zaraženih još "određeno vrijeme". Broj zaraženih u četvrtak bio je za 24 posto veći nego prethodnog dana, prema podacima ministarstva zdravstva. U zemlji s 38 milijuna stanovnika od početka pandemije zabilježeno je 149.903 slučaja zaraze, dok je 3308 osoba umrlo s koronavirusom.

Glasnogovornik vlade Piotr Muller rekao je za javni radio PR1 da će vjerojatno biti uvedene nove restrikcije u četvrtak, ali samo u nekim područjima u Poljskoj. "Neće biti sveobuhvatne kao u proljeće. Moguća su ograničenja broja ljudi", kazao je. Zamjenik ministarstva zdravstva Waldemar Kraska rekao je za javni radio PR24 da će većina velikih poljskih gradova biti proglašena u četvrtak "crvenim" zonama s najvišom razinom restrikcija.

Rekordna brojka u Slovačkoj

Slovačka je pak zabilježila 1929 nova slučaja zaraze u četvrtak, što je najveći dnevni porast od početka pandemije. Slovačka je imala malo zaraženih, u usporedbi s drugim europskim zemljama, u prvom valu pandemije, ali posljednjih mjeseci brže raste broj zaraženih, kao i u većini drugih europskih zemalja.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda