AUSTRALIJA ŽELI NEOVISNU ISTRAGU O UZROCIMA PANDEMIJE, KINA TO ODBACUJE: / 'Neutemeljeno sumnjate, a još nas niti ne poštujete'

Na pitanje što očekuje od Kine, Payne je kazala da je potrebno provesti neovisnu istragu o podrijetlu virusa, načinu kojim se pristupilo suzbijanju epidemije,

20.4.2020.
13:11
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kina je kao neutemeljene odbacila australske sumnje u kinesko postupanje u pandemiji koronavirusa, rekavši da su bili otvoreni i transparentni, unatoč rastućem skepticizmu glede točnosti službenog broja mrtvih.

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne zauzela se u nedjelju da se provede neovisna međunarodna istraga o uzrocima pandemije koronavirusa, pridruživši se tako skupini zabrinutih glede kineskog odnosa prema virusu koji se krajem prošle godine pojavio u Wuhanu u središnjoj Kini.

Otad je virus uzrokovao gotovo 2,4 milijuna zaraza i više od 160 tisuća smrti diljem svijeta, paralizirajući život i poslovanje u svim većim gradovima.

Transparentnost je ključna da bismo mogli ići dalje, posebice kada je riječ o Kini, kazala je u izjavi za australsku televiziju ABC.

'Treba razmotriti suradnju Kine s WHO-om'

Na pitanje što očekuje od Kine, Payne je kazala da je potrebno provesti neovisnu istragu o podrijetlu virusa, načinu kojim se pristupilo suzbijanju epidemije, kao i otvorenosti u podjeli informacija.

Mora se razmotriti i suradnju Kine sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), kazala je, premda sam WHO nije prava institucija za provedbu takve istrage.

U Pekingu, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova rekao je da su primjedbe Marise Payne "potpuno bez činjenične osnove", dodavši da je preispitivanje kineske transparentnosti neutemeljeno i da pokazuje nedostatak poštovanja za požrtvovnost kineskih građana.

'Zabrinuti smo zbog ovih optužbi'

"Kina izražava duboku zabrinutost i rezolutno se brani od tih optužbi", rekao je novinarima Geng Shuang tijekom dnevnog brifinga.

Poziv Australije dolazi uslijed rastućih kritika koje je Kini posljednjih tjedana uputio SAD; uključujući i predsjednika Donalda Trumpa, koji je u subotu rekao da se Kina treba suočiti s posljedicama ako je "svjesno odgovorna" za pandemiju.

U ponedjeljak, kineska Nacionalna zdravstvena komisija prijavila je 12 novih slučajeva zaraze, čime je broj zaraženih u kopnenom dijelu zemlje porastao na 82.747, dok broj smrtnih slučajeva iznosi 4632 i ostaje nepromijenjen.

Najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu pratite ovdje

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali