NAJHLADNIJI BADNJAK U POVIJESTI / Arktička hladnoća naglavačke okrenula planove za praznike milijuna Amerikanaca: Tisuće bez struje, 16 poginulih, otkazani letovi...

Image
Izvor: Profimedia

Ekstremni vremenski uvjeti natjerali su vlasti diljem zemlje da otvore centre za grijanje u knjižnicama i policijskim postajama kako bi zaštitile beskućnike

24.12.2022.
23:32
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog naleta arktičke hladnoće koji je u subotu pogodio većinu SAD-a više od 800 tisuća ljudi ostalo je bez struje, najmanje 16 osoba poginulo je u prometnim nesrećama a tisuće su zarobljene zbog otkazanih letova.

Ekstremno niske temperature na najhladniji Badnjak u povijesti izložile su velikom pritisku energetske sustave diljem zemlje zbog velike potražnje za grijanjem i oštećenja puteva opskrbe uzrokovanih olujama.

Image
ANOMALIJA ILI NOVO NORMALNO? /

Što je to ciklon bomba? Ekstremna zimska oluja pogodila je SAD

Image
ANOMALIJA ILI NOVO NORMALNO? /

Što je to ciklon bomba? Ekstremna zimska oluja pogodila je SAD

Poremećeni planovi

Ti su poremećaji naglavačke okrenuli navike i planove za praznike milijuna Amerikanaca, u vrijeme godine kada se najviše putuje. Više od 2500 letova otkazano je u subotu, nakon 5000 u petak, prema sustavu za praćenje letova FlightAware. 

U prometnim nesrećama uzrokovanim vremenskim nepogodama poginulo je najmanje 16 ljudi, a stotine su ostale zarobljene na zaleđenim i snijegom prekrivenim cestama, prenose mediji.

Minneapolis je bio najhladnija točka Amerike u subotu gdje je izmjeren minus 21 stupanj. Na božićno jutro najhladnije će mjesto biti Fargo u Sjevernoj Dakoti s gotovo minus 30.

Vremenske prilike ublažavat će se od otorka od zapada prema istoku Amerike, u visoravnima i središtu SAD-a, no na istočnoj obali neće zatopliti sve do četvrtka ili petka.

Ekstremni vremenski uvjeti natjerali su vlasti diljem zemlje da otvore centre za grijanje u knjižnicama i policijskim postajama kako bi zaštitile beskućnike. Državni meteorološki zavod objavio je da je na njegovoj karti trenutnih i budućih meteoroloških opasnosti "najviše upozorenja na zimske uvjete dosad".

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču