ANOMALIJA ILI NOVO NORMALNO? / Što je to ciklon bomba? Ekstremna zimska oluja pogodila je SAD

Image
Izvor: Profimedia

Meteorolozi su nagli pad tlaka usporedili s eksplozijom bombe, koristeći termine poput "bombogeneze" kako bi opisali proces formiranja oluje

24.12.2022.
16:51
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog snažne arktičke zimske oluje u većem dijelu SAD-a, upozorenja su izdana za više od 135 milijuna ljudi. Nacionalna meteorološka služba (NWS) objavila je da su do kraja ovog tjedna u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 Celzijevih stupnjeva. 

Ciklon-bomba je izraz koji se koristi za oluju koja se brzo pojačava, pri čemu dolazi do naglog pada tlaka zraka - najmanje 24 milibara u 24 sata. Osim vrlo niskih, ponegdje i ekstremnih temperatura, ciklonske bombe donose snažne vjetrove i oluje.

"Ove intenzivne oluje donose sa sobom obilne oborine i vrlo jake vjetrove. Trenutno u SAD stiže vrlo hladan arktički zrak, a hladno vrijeme uzrokuje daljnje komplikacije. Nagla promjena tlaka nastala je zbog interakcije sa snažnom mlaznom strujom", rekla je za Sky News meteorologinja i voditeljica Kirsty McCabe.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Kontrast između hladnog, arktičkog zraka na sjeveru i toplog, tropskog zraka na jugu pojačao je mlaznu struju, koja je zauzvrat produbila područje niskog tlaka."

Meteorolozi su nagli pad tlaka usporedili s eksplozijom bombe, koristeći termine poput "bombogeneze" kako bi opisali proces formiranja oluje. Izraz se prvenstveno odnosi na brzinu kojom se oluja formira, a ne na snagu samog olujnog sustava.

I Ujedinjeno Kraljevstvo iskusilo je ovakve oluje, a najpoznatija od njih je Velika oluja 1987. godine.

Kako se ciklon-bomba razlikuje od uragana?

"Sve ciklon-bombe nisu uragani", rekao je Swain. "Ali ponekad mogu poprimiti karakteristike zbog kojih izgledaju užasno poput uragana, s vrlo jakim vjetrovima, obilnim oborinama i dobro definiranim crtama poput očiju u sredini".

Uragani se obično formiraju u tropskim područjima i pokreću ih topla mora. Iz tog su razloga najčešći u SAD-u ljeti ili u ranu jesen, kada je morska voda najtoplija.

Image
OVAKO NIJE BILO ZADNJIH 40 GODINA /

'Ledeni Armagedon': Na udaru ciklonske bombe 200 milijuna ljudi, temperature su pale na -50 °C! Ima mrtvih...

Nasuprot tome, ciklon-bombe ne trebaju blage oceanske vode da bi se formirali.

Mogu se pojaviti nad kopnom kao i nad morem, a najčešći su između kasne jeseni i ranog proljeća, kada se topli tropski zrak sudara s hladnim arktičkim zrakom.

"Moraju se dogoditi u doba godine kada postoji neka mogućnost istovremenog toplog i hladnog zraka", rekao je Swain. Razlika u temperaturi je ta koja potiče pad tlaka.

Jesu li ciklon-bombe opasne?

Ovisi. Ponekad se ciklon-bombe ponašaju kao konvencionalne zimske oluje.

Ali ponekad uzrokuju teške poplave, uvjete snježne oluje i brzine vjetra usporedive s uraganom prve kategorije.

"U osnovi, utjecaj ciklon-bombe ne razlikuje se nužno od drugih jakih olujnih sustava, osim što je brzo jačanje obično znak vrlo snažnog olujnog sustava", rekao je Swain.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču