NAJSMRTONOSNIJE ORUŽJE NA SVIJETU / Trebamo li strepiti od vojne vježbe Rusije, Kine i Južne Afrike? 'Rusi će ispaliti Cirkon, ali važno je nešto drugo!'

Image
Izvor: Profimedia

'Bila bi to rutinska vojna vježba da nismo u ovakvom trenutku i da ne govorimo o ratu u Europi i agresiji Rusije, koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, na Ukrajinu', kaže vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić

3.2.2023.
23:48
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od 17. do 27. veljače Kina, Rusija i Južna Afrika održat će zajedničku vojnu vježbu svojih pomorskih snaga u Indijskom oceanu kod južnoafričke obale, ispred dvaju lučkih gradova, Durbana i Richards Baya. Tamo se već uputila ruska fregata klase Admiral Gorškov koja bi ondje, prema najavama, trebala ispaliti hipersoničnu raketu Cirkon. Taj projektil može nositi i nuklearnu bojevu glavu, a smatra se jednim od najsmrtonosnijih oružja na svijetu.

Nedavno su Rusi ispalili jedan takav u Barentsovom moru u Arktičkom oceanu. Cirkon može razviti brzinu do 11.000 kilometara na sat s dometom od 900 kilomeatara, a sam ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da za to oružje "ne postoji ekvivalent" u svijetu.

Je li Cirkon prijetnja ili blef?

Bit će to druga zajendička voja vježba pomorskih snaga ovih triju država. Prva je održana 2019. godine. Je li riječ samo o rutinskoj vojnoj vježbi ili ona služi da se, u trenutnoj visokoj napetosti međunarodnih odnosa, pošalju i političke poruke, a sa spomenutim Cirkonima čak i prijeteće, upitali smo vanjskopolitičkog analitičara Denisa Avdagića.

"Bila bi to rutinska vojna vježba da nismo u ovakvom trenutku u kakvom jesmo i da ne govorimo o ratu u Europi i agresiji Rusije, države koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, na Ukrajinu. Taj rat se odražava i na budućnost našeg svijeta pa stoga i održavanje ove vježbe trenutno ima posve druge konotacije. No, ono što će se tamo odvijati ne bi trebalo izazivati pretjeranu zabrinutost, jer takve vježbe se inače održavaju diljem svijeta. A samo ispaljivanje projektila, bez obzira o kakvoj vrsti se radilo, nešto je što se kontinuirano događa. Nije nikakva novina da ruska vojska ispaljuje hipersonične projektile. Naravno, pitanje je što glava takvih projektila može nositi - nuklearno ili konvencionalno oružje. U ovom slučaju otvorila se ta prijetnja. Prijetnju nikad ne možete olako odbaciti, ali možemo je tumačiti i kao blef", smatra Avdagić.

Image
NEZAUSTAVLJIVI PROJEKTILI /

Putin će tijekom svojih ratnih igara lansirati 'nevidljivo' i supermoćno oružje: 'Za Cirkon ne postoji ekvivalent'

Image
NEZAUSTAVLJIVI PROJEKTILI /

Putin će tijekom svojih ratnih igara lansirati 'nevidljivo' i supermoćno oružje: 'Za Cirkon ne postoji ekvivalent'

Otkud Južna Afrika u priči?

Uz ovu vojnu vježbu postavlja se i pitanje otkud Južna Afrika u priči. Štoviše, u ulozi domaćina.

"To znači da se ta država orijentira tamo gdje se vidi i gdje traži povoljnije 'partnere' za sebe. Mislim da je Kina nekakav 'game changer' za sudjelovanje Južne Afrike. Uzmimo u obzir i da je ta vježba vojne, a ne primarno političke naravi, što donekle stavlja stvari u drugačiji kontekst. Rusija još iz vremena Sovjetskog Saveza gaji dobre odnose s velikim brojem afričkih zemalja, a Kina je tu novitet. Možemo reći da ona već sada ima daleko veći utjecaj na mnoge afričke države, nego što ga ima Ruska Federacija", kaže Avdagić.

Što se tiče samog "tajminga" ove vojne vježbe, iako dolazi u vrijeme rata u Ukrajini, ona sigurno nije dogovorena i organizirana naprečac.

"Takve su vježbe jako složene i moraju se puno puno ranije dogovarati, pogotovo kad u njima sudjeluju vojske više zemalja. Treba uzeti u obzir i da je to zajednička vježba zemalja koje inače nemaju interoperabilnost kakvu imaju članice NATO-a, koje su između sebe izuzetno standardizirane. Ovo je daleko kompleksnije", ističe Avdagić.

Kina je trenutačno jedan od pobjednika

Zanimljivo zvuči izjava ravnatelja CIA-e Williama Burnsa koji je u četvrtak kazao kako je procjena američke obavještajne službe da je kineski predsjednik Xi Jinping "malo otriježnjen ratom u Ukrajini, ali da bi bilo pogrešno potcijeniti predanost Pekinga i Moskve zajedničkom partnerstvu". Podsjetimo da su Rusija i Kina pred samu rusku invaziju na Ukrajinu sklopili partnerstvo koje su nazvali "bezgraničnim". Je li ono u međuvremenu ipak zadobilo neka ograničenja? Avdagić smatra da je prerano govoriti o tome.

"Kini s jedne strane sigurno nije drago ono što se događa u Ukrajini, a s druge strane možemo reći da je Kina trenutačno jedan od pobjednika te situacije. Slabljenje Rusije dovodi Kinu u poziciju jačeg partnera u njihovom međusobnom odnosu, ali i globalno gledano. Do jučer se vojska Ruske Federacije smatrala drugom najmoćnijom na svijetu, a sada se govori da Kina preuzima to mjesto, nakon što se ruska vojska u Ukrajini pokazala takvom kakva je. Rusija je ozbiljan igrač jedino još zbog nuklearnog oružja koje ima", kaže.

'Odnosi Kine i Rusije nisu previše ugroženi'

Ipak, smatra da odnos Kine i Rusije nije bitnije uzdrman.

"Odnosi Kine i Rusije nisu previše ugroženi ratom u Ukrajini. Ali, razvoj događaja u Ukrajni definitivno ne odgovara Kini. I za nju bi bilo daleko povoljnije da je invazija završila brzo i pozitivno za Rusiju. Ovako to utječe i na kineska promišljanja o takvim akcijama - govorimo, naravno, o Tajvanu. No, čak i kad stavimo na stranu ovu vojnu vježbu, rekao bih da je diplomatsko savezništvo Kine i Rusije izuzetno snažno. Vidi se njihovo združeno djelovanje u UN-u oko brojnih tema. Ta vrsta međudjelovanja postala je strateška, graje već dugo i dvije zemlje međusobno se odupiru. Ova pomorska vježba nije poseban dokaz ičemu, samo je mala crtica u ukupnim odnosima Kine i Rusije", zaključio je Avdagić.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču