SKANDAL TRESE SAD / Američki pukovnik na 'dating' aplikaciji odao tajne ruskoj špijunki: 'Mislio sam da je Ukrajinka'

Image
Foto: Profimedia

Neimenovana žena je od Slatera putem aplikacije tražila točno određene i specifične podatke o aktivnostima američkih obavještajaca u Ukrajini

5.3.2024.
15:37
Profimedia
VOYO logo

Samo par dana nakon velikog skandala u Njemačkoj, kada je otkriveno da su prisluškivani visoki predstavnici i oficiri Bundeswehra, iz SAD-a stiže novi špijunski skandal - i to sa romantičnim zapletom.

Naime, David Franklin Slater, umirovljeni pukovnik Američkog Zrakoplovstva (USAF), koji je radio u Odjelu za napredna istraživanja kao civilno lice, te je posjedovao izuzetno visoke sigurnosne ovlasti (Top Secret Clearance), uhićen je jer je na stranoj, neimenovanoj aplikaciji za upoznavanje, odao visoko povjerljive tajne o ratu i američkim aktivnostima u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PA VI IMAJTE 'PAMETAN DOM' /

Dobro jutro. Špijunira li vas perilica rublja? A klima-uređaj?

Image
PA VI IMAJTE 'PAMETAN DOM' /

Dobro jutro. Špijunira li vas perilica rublja? A klima-uređaj?

Neimenovana žena je od Slatera putem aplikacije tražila točno određene i specifične podatke o aktivnostima američkih obavještajaca u Ukrajini i vrsti informacija koje se razmjenjuju sa Kijevom. Neki od izvora navode da je Slater mislio da je riječ o ženi porijeklom iz Ukrajine, koja sada živi u jednoj od zemalja EU-a. U jednoj od poruka, žena je čak navela da 'Slateru želi lijep dan u Centru za obavještajni rad Zrakoplovsta'. "Vjerojatno će biti zanimljivih i novih informacija, zar ne?", napisala je žena u poruci na aplikaciji.

Ovo nije prvi put da Rusija ima svoje ženske agente visoko u američkom političkom i obavještajnom aparatu. Anna Champan je 2010. godine uhićena u SAD-u kao agent ruske vanjske službe SVR. Ona je godinama bila vrlo aktivna u Republikanskoj stranci te je putem nekoliko partnera iz svijeta politike i Pentagona uspjela doći do vrlo povjerljivih podakata o planovima Washingtona kada je u pitanju Rusija. Ana Vasilijevna Kuščenko kako joj glasi pravo ime, danas živi u Rusiji i smatra se da je i dalje operativac kako SVR-a, tako i samog Kremlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJE VIDEO: Zastupnici Europskog parlamenta na meti špijuna: Pronađeni tragovi, javila nam se Željana Zovko

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo