Suveniri ubijaju divlje životinje

Ilegalna trgovina divljim životinjama samo u Britaniji godišnje vrijedi 5 milijardi funti, pa se upozoravaju turisti da ne kupuju suvenire koji se izrađuju od ugroženih divljih životinja.

Britanska vlada upozorava svoje građane koji putuju inozemstvom kao turisti da ne kupuju suvenire izrađene od ugroženih vrsta. Stoga je pokrenula kampanju ŤOpasnost od suvenirať povodom 52 000 ilegalnih predmeta divljine zaplijenjenih u prošlih 12 mjeseci. Većina suvenira su bili tradicionalni kineski medicinski proizvodi, ali i 1 500 živih životinja. Procjenjuje se da ilegalna trgovina divljim životinjama godišnje vrijedi 5 milijardi funti, što će porasti ove godine zbog 15 milijuna turista koji planiraju putovanje u divljinu. Svake godine povratnici turisti u Britaniju ilegalno unesu predmete, poput koralja, slonove kosti, životinjske kože i oklopa kornjače, ne znajući da je njihov uvoz ili ilegalan, ili zahtijeva posebnu dozvolu.

Kampanju su organizirali Department of the Enviornment, Transport and the Regions i WWF, svjetska ekološka skupina. Oni zajednički proizvode više od milijun letaka, plakata i naljepnica za prtljagu na kojima se prikazuju rijetke i ugrožene vrste. Predsjednik WWF-a Stuart Chapman tvrdi da građani nisu svjesni da je uvoz predmeta dobivenih od ugroženih vrsta ilegalan.

Najčešće zaplijenjeni ilegalni suveniri u 1999. bili su sljedeći:

– proizvodi aligatora i krokodila
– tradicionalni kineski lijekovi koji sadrže tigrove, leopardove i medvjeđe dijelove i mast
– oklopi kraljevskih kornjača
– koralji
– žive biljke, posebno orhideje i kaktusi
– proizvodi od zmijske i gušterove kože
– obične i sjevernoameričke barske kornjače
– slonove kosti i koža
– kavijar
– žive papige, zmije, gušteri, kameleoni i iguane.

Međutim, turisti ne obavljaju sve ilegalne uvoze. Na primjer, carina na Heathrowu je otkrila pošiljku gmazova, koja je uključivala više od 100 malih krokodila. Carina na Gatwicku je pak otkrila Ruse koji su kornjače željeli zamijeniti za cigarete. Rusi su pobjegli ostavljajući svoj teret na terminalu ? 22 kornjače i 5 kameleona.

Povratak na Net.hr