PRVA SUBOTA U MJESECU / Molitelji na Trgu, prosvjednici rade jogu. Sve puno policije, Fred Matić: 'Idući put možda dođe i Vlada'

Image
Foto: Danas.hr

Mole za život u predbračnoj čistoći, da muškarci postanu duhovni autoriteti u obitelji, za čednost u odijevanju i ponašanju, prestanak pobačaja

4.5.2024.
8:39
Danas.hr
VOYO logo

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu opet su se okupili molitelji kao i svake prve subote u mjesecu. Mole za život u predbračnoj čistoći, da muškarci postanu duhovni autoriteti u obitelji, za čednost u odijevanju i ponašanju, prestanak pobačaja, domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.

Nasuprot njima su prosvjednici koji su po običaju također stigli na Trg. Između njih su jake policijske snage i redari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontraprosvjednici glasno zvižde i čuju se bubnjevi, a stigli su s velikim plakatima i ogromnim transparentima "homofobija nije religija" i "govor mržnje nije molitva". Dio prosvjednika odlučio je izvoditi akrobacije i vježbati jogu. Raširili su prostirke po Trgu i razgibavaju se, dok zvukove molitve svako malo prekidaju glasni bubnjevi.

Image
Foto: Danas.hr
Image
Foto: Danas.hr

Kontraprosvjednicima su se pridružili i članovi SDP-a koji su raširili stranačke zastave. Stigao je i europarlamentarac Predrag Fred Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje su molitve za žrtve femicida?", "čednost u razmišljanju, ne odijevanju", "neki se liječe dok drugi kleče", poručili su prosvjednici koji bubnjanjem pokušavaju nadglasati molitvu s druge strane najvećeg zagrebačkog trga.

Image
Foto: Danas.hr
Image
Foto: Danas.hr
Image
Foto: Danas.hr

"Skupili smo se da kažemo ne jednoj nazadnoj aktivnosti i politikama koje pod krinkom molitve rade sve protiv naših žena. Uvijek ćemo biti na strani žena, sugrađanki, majki i sestra i nećemo dopustiti da budu drugotne. Za očekivati je da će idući mjesec maske pasti i s obzirom na političku situaciju, da će predstavnici Vlade biti ovdje sljedeće prve subote na Trgu", poručio je Fred Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući moguću novu Vladu bez SDSS-a, kojeg Domovinski pokret koji pregovara s HDZ-om nikako ne želi u većini, poručio je "sve za vlast, sve za slast".

"Plenković će brzo sažvakati Domovinski pokret, a vjerujem da će se Milorad Pupovac vratiti s hiljadu momaka. Plenković će se prividno odreći SDSS-a dok ne sažvače DP. U životu sve ima cijenu i ne sumnjam da će SDSS debelo naplatiti ovo poniženje. A za par mjeseci poniženja postoji cifra koja će ublažiti sve duševne boli", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fren Matić smatra da je žalosno vidjeti da među "klečavcima" ima puno žene i djece. "Hrvatska se ovime svrstava u red zemalja poput Irana, Afganistana. Plenković će imati slatke muke da to objasni u Bruxellesu. Kako to da svi idu u 21 stoljeće, a Hrvatska hrli prema srednjem vijeku?", pita se.

"200 metara od najveće hrvatske katedrale mole se ovdje, i pokazuju da je to politička poruka nazadnjačka", zaključio je Fred Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Molitelji kleče na Trgu bana Josipa Jelačića

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo