TKO SE ZADNJI SMIJE... / Mijić objasnio prijeti li Plenkoviću kapitulacija: 'Veliki ustupak koji bi ga uzdrmao i oslabio'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ako nam se sljedeći tjedan potvrdi da stvari doista idu u ovome smjeru, treba vidjeti gdje će oni popustiti Plenkoviću, mišljenja je Mijić

4.5.2024.
10:25
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Je li dogovor HDZ-a i Domovinskog pokreta ušao u završnicu i imamo li saborsku većinu, čini se da ćemo dozanti idući tjedan, pa treba pričekati.  U Vukovaru je podsjetimo održan neformalni sastanak HDZ-a i DP-a na kojem su približena stajališta o formiranju stabilne većine i Vlade. U utorak će pak biti održan službeni sastanak pregovaračkih timova. Kako je doznao RTL novi u nizu pregovora između HDZ-a i Domovinskog pokreta o formiranju saborske većine održan je u Sotinu, nedaleko od Vukovara. Iako na prvi pogled ništa nije odavalo dojam da se u ugostiteljskom objektu uz glavnu prometnicu održava sastanak, nakon nešto više od sat vremena iz dvorišta je izišla povorka limuzina, među kojima je bila i premijerova. Dvadesetak minuta poslije izišli su i "domovinci". Kazali su da je to bio neormalni sastanak.

Image
NAKON TAJNOG SASTANKA /

Je li na pomolu 'sotinska vlada'? Penava: 'Osjete se natruhe razumijevanja. Približili smo stajališta s HDZ-om'

Image
NAKON TAJNOG SASTANKA /

Je li na pomolu 'sotinska vlada'? Penava: 'Osjete se natruhe razumijevanja. Približili smo stajališta s HDZ-om'

RTL-ovog političkog komentatora Matu Mijića pitali smo kako vidi trenutačnu situaciju oko pregovora HDZ-a i DP-a kao i mogućnost saborske većine bez SDSS-a o čemu se nagađa, a koji je i glavni uvjet DP-a za pregovore. Podsjetimo, već nekoliko puta su naglasili da nema većine u kojoj je SDSS i Možemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz jučerašnjih izjava pregovarača jasno je da je sastanak prošao u dobroj vjeri i atmosferi, što je samo po sebi očiti napredak u odnosu na dosadašnje razgovore. No, baš zato što su pregovori dosad bili obilježeni međusobnim nerazumijevanjem, vijesti o nekakvom finalnom dogovoru treba uzeti s dozom opreza. Pogotovo ako je taj dogovor u stvari scenarij koji se mogao dogovoriti već u izbornoj noći", kazao je Mate Mijić za Danas.hr.

"Plenković i njegovi lojalisti 16 dana u javnosti odbacuju takav scenarij i ničim nisu odavali dojam da bi ga u nekom trenutku mogli bespogovorno prihvatiti. Bio bi ovo veliki ustupak Plenkovića, i Domovinskom pokretu i dijelovima vlastite stranke s kojima dosad nije bajno surađivao. Ustupak koji bi ga jako uzdrmao i oslabio njegovu poziciju, a bez jamstava u ovome trenutku da odlazi u Bruxelles. Ako nam se sljedeći tjedan potvrdi da stvari doista idu u ovome smjeru, treba vidjeti gdje će oni popustiti Plenkoviću. Jer ako je 'približavanje stajališta' jednostrano, onda je to njegova kapitulacija", naglasio je Mijić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, predstojnik ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić potvrdio je sastanak. "Približili smo stajališta u vezi formiranja stabilne većine i Vlade. Rekao bih da smo blizu dogovora", rekao je Milić.

POGLEDAJTE VIDEO: Kamere RTL-a snimile tajne pregovore. Radić: 'Ovo je bio neformalni sastanak, nema ništa konkretno'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo