KAKO TO? / Rekorderi smo po rastu cijena, a prvi put u 10 godina u Zagrebu jeftinije nekretnine. Analiziramo oksimoron na tržištu

Evo da smo po nečemu, osim po debljini, europski prvaci. Kad se gleda skok cijena nekretnina, tu smo prvi u Europi. U prva tri mjeseca ove godine stanovi i kuće bili su 14 posto skuplji, u Europskoj uniji taj je skok svega 0,4 posto. S druge se strane dogodilo nešto što nije barem deset godina: u Zagrebu su cijene stanova malo pale, doduše samo za 0,3 posto. Pokušali smo raspetljati znači li to da je doba abnormalnih cijena iza nas, je li pravo vrijeme za kupovinu stana i otkud na tržištu ovakav oksimoron

6.7.2023.
22:08
VOYO logo

Da danas kupujem stan i krenem guglati kakvo je stanje, ne bih imala pojma što da napravim.

"Ne znam što da kažem. Travestija neka, kao da živim u nekoj simulaciji, igrici i mislim da me netko zeza", komentirao je Dino iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je moguće da u isto vrijeme Eurostat ponavlja da najviše rastemo u Europi, a Državni zavod za statistiku govori o padu cijena. Treba li onda sada kupiti?

Agentica za nekretnine Karla Kregar smatra da je "uvijek dobro vrijeme za kupiti nekretninu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako sad usporedite s nekim prijašnjim periodom, možda ste u tom trenutku mislili je li to vrijeme za kupiti nekretninu, a cijene su u međuvremenu porasle. Sad ne možemo reći što će se dogoditi s cijenama i kamatama. Tako da što prije, to je u principu bolje", dodala je.

Evo baš sada bi moglo biti dobro kupiti u Zagrebu jer prvi put u više od 10 godina specifično u glavnom gradu cijene su manje za 0,3 posto. Istina, to možda zvuči kao statistička pogreška, ali taj minus odavno nismo vidjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'hlađenje tržišta' /

Cijene kvadrata su rasle 11 godina, ali stigli smo do prekretnice. Cijene u Zagrebu počele su blago padati

Image
'hlađenje tržišta' /

Cijene kvadrata su rasle 11 godina, ali stigli smo do prekretnice. Cijene u Zagrebu počele su blago padati

"Vidimo to kod starogradnje. Kod novogradnje i dalje ne. Novogradnje su i dalje na vrhuncu i kupci su spremni platiti cijenu novogradnje koja je oglašena", pojasnila je Kregar.

Evo Zvonimir Šestan je zapravo iznimka i odlučio se na starogradnju za 2.300 eura po kvadratu. Naravno da na to dolazi adaptacija, ali izračunao je da mu se više isplati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjenčali smo se u ljeto 2022. godine i onda smo se odlučili da je to trenutak za kupovinu zajedničke nekretnine", pojasnio je ovaj vlasnik stana i dodao da su svoju nekretninu tražili mjesec dana na internetu.

Kako je kazao, čini mu se da su dobro prošli s obzirom na cijene na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene su takve da su od 2010. godine do danas u primjerice Estoniji narasle 200 postol, u Mađarskoj 180 posto, Hrvatskoj 150 posto, Italiji 14 posto, a samo su u Grčkoj pojeftinile. Još uvijek imamo veću potražnju od ponude, posebice baš te novogradnje.

Jedna zgrada niknula je prije nekoliko mjeseci i iako još nije ni blizu gotova, svi su stanovi prodani u rekordnom roku. I to za prosječnu cijenu od tri i pol tisuće eura po kvadratu. Najmanji stanovi u ovoj zgradi su od 35 kvadrata, a najveći od 130 kvadrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, cijene nekretnina u Europskoj uniji padaju, u Zagrebu su malo pale s obzirom na početak godine, ali i dalje više rastu s obzirom na prošle godine. Nije teška matematika, zar ne?

Cijene nekretnina u Hrvatskoj porasle su za 14 posto od lani, a dva posto s obzirom na prethodni kvartal. S tim poskupljenjem Hrvatska je europski rekorder. Druga s dvoznamenkastim rastom je jedino Litva, u ostalim zemljama se balon ispuhuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Padaju u ostatku Europe već dva kvartala, to bi mogli lagano nazvati trendom. Zašto smo rekorderi u rastu?

"Definitivno zbog ulaska u eurozonu, to je neki očekivan slijed", pojasnila je Kregar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U redu, kaskamo u još nečemu. Baš neobično.

"Neke nekretnine stvarno nemaju veze s vezom. Povećaju cijenu, a stanovi nisu za živjeti unutra. To mi je strašno", zaključila je Helena iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše, dok se mi ukrcamo na taj vlak pojeftinjenja koje je veće od statističke pogreške - poskupljuju stanarine. Tri posto na godišnjoj razini. S obzirom na cijenu kuglice sladoleda od četiri eura, ništa više nije neobično.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Cijene kvadrata su rasle 11 godina, ali stigli smo do prekretnice. Cijene u Zagrebu počele su blago padati'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo