'hlađenje tržišta' / Cijene kvadrata su rasle 11 godina, ali stigli smo do prekretnice. Cijene u Zagrebu počele su blago padati

Ako gledamo Eurostat – Hrvatska je europski rekorder po rastu cijena nekretnina. S druge strane, prema Državnom zavodu za statistiku – cijene padaju. Pojeftinjenje nije veliko, ali moglo bi upućivati na početak ozbiljnijeg hlađenja domaćeg tržišta nekretnina

6.7.2023.
21:00
VOYO logo

11 godina cijene kvadrata su rasle i sada je tome, čini se, došao kraj. No, sreća nije velika. Cijene su pale, ali samo 0,3 posto. I samo u Zagrebu.

"Ne znam što da vam kažem. Transvestija neka, kao da živim u nekoj simulaciji, kao da živim u nekoj igrici i mislim da me netko zeza", kaže Dino iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neke nekretnine stvarno nemaju veze s vezom, nabiju cijenu, a stanovi nisu za živjeti unutra. To mi je strašno", govori Helena iz Zagreba.

"Ako ima neka prihvatljiva cijena još na to se mora toliko uložiti da bi to bilo k nečemu, tako da je dosta loša situacija", kaže Jelena iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlika između traženih i realiziranih cijena sve je veća – trenutačno iznosi oko 15 posto, što znači da zahtjevi vlasnika nisu realni, posebno kad je u pitanju starogradnja.

"Cijene su neelastične i onda treba jedan duži period da bude negativna klima i negativan trend na tržištu da prodavatelji isto prihvate novu situaciju i nove cjenovne rangove", kaže investicijski analitičar Filip Vučagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodavatelji novost na tržištu ne prihvaćaju tako lako. Ovaj stan od 65 kvadrata na zagrebačkoj Trešnjevci procjenjuje se na 200 tisuća eura. Ipak, vlasnici će s prodajom pričekati. Za njih je od prodaje, još vrjedniji njegov najam. Tek tu, cijene ne popuštaju.

Image
prvi mjeseci 2023. /

Nekretnine u Hrvatskoj skuplje za 15 posto u odnosu na lani. Cijene u Zagrebu čak pale, ali...

Image
prvi mjeseci 2023. /

Nekretnine u Hrvatskoj skuplje za 15 posto u odnosu na lani. Cijene u Zagrebu čak pale, ali...

"I dalje se više isplati kupiti nekretninu bez obzira na rast kamatnih stopa nego biti u renti. One su stvarno visoke, posebno u 8. i 9. mjesecu – možete očekivati za dvosoban stan između 550 pa sve do 850 eura", kaže Mia Vučić, agentica za nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo dovoljno nekretnina na tržištu, niti u segmentu novogradnje, niti u segmentu rabljenih nekretnina zato što postojeći stambeni fond u hrvatskoj postaje sve više neprihvatljiv mladim kupcima jer se u njega nedovoljno ulagalo", govori Lana Mihaljinac Knežević, predsjednica Strukovne skupine poslovanja nekretninama pri HGK.

Najviše se i dalje traži novogradnja čiji su se kvadrati pretvorili u čisto zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po pitanju novogradnji, mislim da neće padati cijene. Izuzetno je velika potražnja. Što se tiče starogradnje tu očekujemo korekciju cijene, ali ona neće biti dramatična", govori agentica za nekretnine Vučić.

"Korekcija od nekakvih 5 do 10 posto mislim da je realno očekivati na sekundarnom tržištu", govori investicijski analitičar Vučagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i uz nešto niže cijene, za mnoge građane vlastita nekretnina i dalje je nedostižna.

POGLEDAJTE VIDEO. Od austrijskih novina preko TikToka do ministra financija: svi pričaju o napuhanim cijenama na Jadranu. Umjesto rekorda brojat ćemo prazne sobe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo