OGLAS

muzej četničkom vojvodi / Direkt u Beogradu: Draža Mihajlović dobio muzej u kojem ga se prikazuje antifašistom

Sve zna Aleksandar Vučić pa tako i da je za njegovu političku budućnost itekako važno uljepšavanje povijesti, posebno kada su u pitanju odnosi s Hrvatskom. Znamo već da je bio radikal, da je Srbe u Glini huškao govorom o Velikoj Srbiji, da obilno financira propagandnu filmsku industriju u kojoj su zli Hrvati glavni negativci. Istovremeno, znamo i da se u Beogradu otvorio muzej četničkog vođe Draže Mihailovića, a znamo i da je propaganda nove, mlade generacije uvjerila da kao najveće zločine u ratovima 90-ih vide Bljesak i Oluju

29.11.2023.
23:24
VOYO logo

Uvjerili smo se i vlastitim očima. To je glavom, bradom i šajkačom Dragoljub Draža Mihailović, čiča Draža kako ga zovu, koji je u srcu Beograda dobio svoj spomenik i muzej.

Nisu nam dopustili snimati unutra, ali i nema se bogzna što za vidjeti, tek predmeti koje je četnički vođa imao kod sebe kada je uhapšen. Na mjesto gdje planiraju dovoditi učeničke ekskurzije nema ni slova o kolaboracionizmu s okupatorom ni ratnim zločinima za koje je suđen i smaknut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otvaranju prošlog mjeseca bilo je mnoštvo simpatizera, odnosno četnika, a od govornika se moglo čuti i ovo:

"Nikada, nigdje, ni po koju cijenu pod njegovom komandom nije bilo suradnje s okupatorom", govorio je Matija Bećković, akademik i književnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je takva izjava daleko od istine dovoljno je pitati jednog od uglednih beogradskih povjesničara ne-revizionista.

"Draža Mihailović je bio na čelu jednog pokreta koji je počinio strašne zločine protiv civila u cijeloj Jugoslaviji, prvenstveno protiv muslimana protiv Hrvata i protiv Srba ovdje u Srbiji i čovjek koji bio na čelu pokreta tko je bio najveći srpski kolaboracionistički pokret u cijeloj Jugoslaviji. I to su dva razloga zbog čega ne bi trebalo da apsolutno da ima nikakav spomenik, nikakav muzej", rekao je povjesničar Milovan Pisarri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti bi trebalo četnički pokret uopće stavljati u istu rečenicu s antifašistima i partizanima. A potonjih danas kao da se sramimo, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, iako smo na groblju oslobodioca Beograda.

Image
PROSVJEDI ispred škole i vlade /

VIDEO Roditelji djece ubijene u beogradskom masakru žele da škola postane memorijalni centar

Image
PROSVJEDI ispred škole i vlade /

VIDEO Roditelji djece ubijene u beogradskom masakru žele da škola postane memorijalni centar

"Apsolutno, sve se zaboravlja, ali ono što je najgore jest da se upravo na te oslobodioce gleda kao na zločince i upravo je to jezgro novog narativa. Četnici su oslobodioci, četnici su antifašisti, a partizani su zločinci", dodao je Pisarri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa bolje nije ni s pogledima u noviju prošlost. Nedavno istraživanje Inicijative mladih za ljudska prava ustanovilo je da gotovo petina mladih Srba na operacije Bljesak i Oluju gleda kao najgore zločine u ratovima devedesetih. Za njih 12 % najgori je zločin NATO bombardiranje Srbije, za 8% to je ubijanje civila bilo koje nacionalnosti za tek 4,7 % to je zločin u Srebrenici, a njih samo 1,2 % kao najgori zločin vidi zločin u Vukovaru. Za programsku direktoricu Inicijative, istraživanje je samo potvrda koliko aktualna politika utječe na sve sfere društva, čemu je potvrda i otvaranje muzeja Draži Mihailoviću.

"Kada mi govorimo o zločinima 90-ih, pa koliko puta smo čuli da oni koji su počinili zločine se pozivaju na neke zločine od ranije kao opravdanje, a nijedan zločin ne može opravdati drugi zločin, to nisu stvari koje se tako potiru. Mislim, ne igramo se karata, to su ljudski životi, to su ozbiljne stvari", rekla je Sofija Todorović, programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa onda i ne čudi da su u jednom trenutku mural u središtu Beograda imali ratni zločinac iz 90ih Ratko Mladić, i četnički vođa iz 40-ih.
Nakon svibanjskog pokolja u osnovnoj školi Vladislava Ribnikara ovdje u Beogradu dogodila se barem jedna dobra stvar mural Ratku Mladiću je izbrisan i nije više nikad vraćen, za razliku od nebrojenih puta prije toga, Draži Mihailoviću su zabijeljene oči. No, za suočavanje za vlastitom tamnom prošlošću, Srbiji će trebati puno više od murala koji nikada ovdje nisu trebali ni stajati.

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Pakao pod morem
default_cta
U klinču
Tjelesna straža
Korgi
Megadance
Maša i medvjed
default_cta
Ljubavna zamka
John wick 2
VOYO logo