OGLAS

od veljače / Trgovci i ne izgledaju uplašeni Vladinim prijetnjama pa najavljuju nova poskupljenja

Kažu da su dobili najavu čak 60 novih cjenika od dobavljača i multinacionalnih kompanija od prvog veljače po kojima bi cijene išle još više prema gore. U suprotnom, tvrde, bit će nestašice i podizanja tužbi

5.1.2023.
19:30
VOYO logo

Građani odavno nemaju povjerenja ni u trgovce, a ni u Vladu.

A, ako je vjerovati Vladi, na policama će nas čekati cijene kakve su bile 31. prosinca. Vera Pećnik iz Zagreba komentira: "Trebalo se i prije kontrolirati, a ne sad ovako zadnji dan. I kad se sve okrenulo kažu: 'Joj, nismo znali!'" I Anamarija iz Zagreba govori: "Trgovci se ne obaziru na to, svi gledaju na svoj profit."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovci kažu da oni profita u cijeloj priči nemaju i tvrde da će rezultat mjera biti prazne police.

Potpredsjednik izvršnog odbora HUP-Udruge trgovina Mirko Budimir danas upozorava: "Te cijene idu gore, proizvod će biti skuplji, skuplja proizvodnja automatski znači i skuplje proizvode na policama. Ako se ne može poskupljivati na policama, znači da će biti nestašica. Bojim se da će biti problema s prehrambenim proizvodima na koje smo najosjetljiviji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili nestašica ili poskupljenje, jer je čak 60 velikih dobavljača i multinacionalnih kompanija najavilo nove cijene, naravno skuplje. Govori to i Sanja Smoljak Katić, direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore: "Većina trgovaca već je primila nove cjenike i zaprima ih i dalje.

Image
prvi nalazi inspekcije /

U trgovini i 19% skuplja čokolada, maslac, vrhnje, toalet papir... Frizeri skuplji i za 80%

Image
prvi nalazi inspekcije /

U trgovini i 19% skuplja čokolada, maslac, vrhnje, toalet papir... Frizeri skuplji i za 80%

To znači da su najave za promjenama cijena koje bi mogle krenuti s prvim danom veljače." Ali Vlada kaže: 'Ne može!', i najavljuje nikad strože kontrole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil otkriva njihove strahove: "Mi se bojimo da Inspektorat neće samo češljati od glave do pete, da će se tražiti dlaka u jajetu da bi se mogao naći izgovor 'E, uhvatili smo ih toliko u prekršaju, i toliko smo kazni napisali'. Toga se bojimo."

U udruzi potrošača boje se da kazne, kao i digitalna platforma za praćenje cijena, neće biti učinkovite. Smatraju da bi se cilj postigao samo crnim listama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kazna se ponekad trgovcima isplati'

To smatra i Dijana Kladar, odvjetnica iz Društva za zaštitu potrošača, koja tvrdi: "Ponekad se ta kazna isplati, jer je dobit koju imate od povećanja cijena puno veća od gubitka koji ćete imati za platiti kaznu. Na primjer - kazna za nepoštenu poslovnu praksu je do 200 tisuća kuna, a ako vi zaradite milijun kuna, vama je prihvatljiva tolika kazna."

Inspektora je malo, a još manje dokaznog materijala o tome što je opravdano, a što neopravdano dizanje cijena. Dijana Kladar nastavlja: "Što zapravo znači da veliki broj trgovaca nećete moći kazniti i bit će jako puno prašine. Nešto radimo, a zapravo trgovci dižu cijene zato što su im proizvođači poskupjeli robu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrtničkoj komori kažu da su se u ovom procesu svi pomalo pogubili. I oni i zakonodavci. Kratohvil ukazuje: "Ja jednim djelom smatram da i sami članovi, obrtnici i obrtnice, možda nismo dobro ni razumjeli što znači Zakon o uvođenju eura i Zakon o zaokruživanju cijena. Svjesni smo inflacije i uvećanih troškova za samo poslovanje. Smatramo da se u ovom trenutku trebamo vratiti na početnu poziciju."

Niz kritika i prozivke na račun trgovaca, epilog bi mogle tražiti na sudu. Budimir najavljuje i pravne korake: "Ako budemo i dalje neopravdano stigmatizirani na neprimjeren način, naravno da ćemo zatražiti pravnu zaštitu." Začaranom krugu poskupljenja i prepirki, ni peti dan od uvođenja eura, ne nazire se kraj. A cijene i dalje ostaju po novom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Šetnja s lavom
Moj pas Marmaduke
default_cta
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Lijek za život
VOYO logo