prvi nalazi inspekcije / U trgovini i 19% skuplja čokolada, maslac, vrhnje, toalet papir... Frizeri skuplji i za 80%

Image
Foto: D.Puklavec/ S. Šimunović/ M. Čikotić

Državni inspektorat detaljno je objavio nalaze inspekcije koje su provodili od 2. do 4. siječnja i prelininarne rezultate. Obilazili su trgovine, pekarnice, kozmetičke i frizerske salone, provjeravali naplatu parkirališta, turističku djelatnost

5.1.2023.
17:10
D.Puklavec/ S. Šimunović/ M. Čikotić
VOYO logo

Državni inspektorat objavilo je detalje svog nadzora posljednjih nekoliko dana u kojem je glavna zadaća bila provjeriti jesu li trgovci i drugi neposredno prije uvođenja eura dizali cijene, te koliko.

U svom priopćenju navode da "sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj proces konverzije kune u euro ne smije rezultirati povećanjem cijena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nadzoru od 2. do 4. siječnja proveli su 534 inspekcijska nadzora, od toga 197 nadzora u trgovini na malo, u pekarnicama, frizerskim i drugim salonima ljepote, a provjeravali su i naplatu parkirališta.

"Od ukupnog broja obavljenih nadzora, u djelatnosti trgovine na malo obavljeno je 103 nadzora, dok su u uslužnim djelatnostima obavljena 94 nadzora", navode u svom priopćenju te donose prve nalaze inspekcije: "Prema preliminarnim podacima, imajući u vidu da su inspekcijski postupci u tijeku, u djelatnosti trgovine kroz poslovnu dokumentaciju utvrđeno je povećanje cijena, u razdoblju koje je neposredno prethodilo uvođenju eura kao službene valute, u šest inspekcijskih nadzora trgovina te u nadzoru trgovine na malo pekarskim proizvodima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da su cijene pojedinih proizvoda u trgovini na malo rasle od 3 do 19% i to - čokolade, pekarski proizvodi, pivo, maslac, kiselo vrhnje, toaletni papir, kave i drugo.

Image
poskupljenja i konverzija /

HUP odbacio prozivke da su se cijene dizale zbog eura: 'Špekulacije trgovaca nisu bile moguće'

Image
poskupljenja i konverzija /

HUP odbacio prozivke da su se cijene dizale zbog eura: 'Špekulacije trgovaca nisu bile moguće'

"Kako je utvrđivanje činjenica o razlozima povećanja cijena u postupku, po okončanju inspekcijskih nadzora, ako se utvrdi neopravdano povećanje cijena, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača poduzet će se propisane mjere. Nadalje, u uslužnim djelatnostima, pretežito frizerske usluge te usluge njege i uljepšavanja tijela kao i usluge parkinga obavljeno je ukupno 94 inspekcijska nadzora u kojima je u 17 nadzora utvrđeno povećanje cijena. U predmetnim slučajevima radi se promjeni cijena tih usluga neposredno prije 1. siječnja 2023. Prema preliminarnim podacima, porast cijena kontroliranih usluga kreće se od 10 do čak 80 %.", navode u priopćenju iz Inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročešljali su i turistički sektor, obavili 151 nadzor, a u 52 nadzora ztvrdili su povećanje cijena.

"Komparativnom analizom cijena pojedinih usluga po starom cjeniku te po važećem, novom cjeniku, utvrđeno je povećanje cijena od 1 do 10%", navode iz Inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završavaju da su od početka godine obavili i 186 inspekcijska nadzora u kojima je nadzirana obveza dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine. Kršenje zakona utvrdili su u jednom slučaju.

U jednom slučaju utvrđeno je kršenje članka 52. stavka 1. Zakona, a poslodavac je otklonio nepravilnost u tijeku nadzora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo