poskupljenja i konverzija / HUP odbacio prozivke da su se cijene dizale zbog eura: 'Špekulacije trgovaca nisu bile moguće'

Image
Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

Navode da sektor trgovine zapošljava gotovo 200.000 radnika te se najintenzivnije pripremao za primjenu eura i da je uložio značajna sredstva te puno rada za prilagodbu novoj valuti

5.1.2023.
16:35
Dubravka Petrić/Pixsell
VOYO logo

Članice Hrvatske udruge poslodavaca striktno primjenjuju zakonsku regulaciju konverzije u euro i nisu podizale cijene zbog uvođenja eura, objavili su u četvrtak iz HUP-a i pozdravili namjeru Vlade da se pojača inspekcija te prozovu pojedinci koji eventualno krše regulativu.

"Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade je jasno rekao da je većina pošteno odradila posao konverzije i da treba kazniti pojedince koji to krše i takav stav snažno podržavamo. Drago nam je da je Vlada prihvatila nas stav da se ne može cijeli sektor proglasiti nepoštenim nego mjere trebaju ići u smjeru kažnjavanja pojedinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sektor trgovine, koji zapošljava gotovo 200.000 radnika, najintenzivnije se pripremao za primjenu eura kao domaće valute te je uložio značajna sredstva i puno rada za prilagodbu novoj valuti.

Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije od strane trgovaca. Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbom da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NEĆE PROĆI' /

Ovo su Vladine mjere zabrane neopravdanog povećanja cijena!

Image
'NEĆE PROĆI' /

Ovo su Vladine mjere zabrane neopravdanog povećanja cijena!

Kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan je već oko godinu i pol dana, ali trgovci nisu mijenjali marže već su dijelom i smanjene. Naime, marže su odlukom Vlade RH smanjene na 1 ili 5 posto na dijelu proizvoda koji čine oko 10 posto ukupne prodaje. Inflatorni učinak na cijene hrane u tom razdoblju je oko 20 posto. HUP će sa svojom članicama nastaviti dijalog i suradnju s Vladom kako bismo zajedno iznjedrili optimalna rješenja za gospodarstvo i građane i u nadolazećem periodu koji neće biti ništa manje izazovan", navode u svojoj reakciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo