NISMO ZEMLJA ZA STARCE / RTL Danas u Domu za umirovljenike. Gospođa Dragica: 'Čekala sam ga 12 godina. Dobro je, ali nemamo stalnog liječnika'

Hrvatski umirovljenici su među najsiromašnijima u Europskoj uniji. Čak 3 od 4 umirovljenika u Hrvatskoj živi ispod granice siromaštva. Na Međunarodni dan starijih osoba reporter RTL-a Danas otišao je u Dom za starije Sveti Josip u Zagrebu

1.10.2023.
21:32
VOYO logo

Veliki je problem umirovljenika, osim mizernih mirovina i pronaći mjesto u domu. U gradu Zagrebu 8000 umirovljenika trenutačno traži svoje mjesto u domu. Na Međunarodni dan starijih osoba reporter RTL-a Danas otišao je u Dom za starije Sveti Josip u Zagrebu gdje je razgovarao s umirovljenicima Dragicom Hruš, Alojzom Durlenom i Zdenkom Ferdelja.

Gospođa Dragica je rekla da su ona i suprug čekali više od 12 godina
"Međutim nismo forsirali baš da moramo ući jer smo bili u dvoje i bilo nam je lakše. No, onda je moj suprug umro i ja sam došla u dom 2020. U domu imamo uglavnom sve što nam treba, ali nemamo stalnog liječnika. Dolazi nam on dva do tri puta tjedno po četiri sata, a za nas tolike starce je to premalo", ispričala nam je Dragica Hruš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako je zamišljao svoju starosti i je li dobio što je očekivao gospodin Alojz Durlen odgovorio je:
"Razmišljao sam realno, jer godine idu i ne treba biti na teret svojih u kući. Ako sam ne možeš, rješenje je biti u domu. Čekao sam ga 11 godina. U domu smo osigurani koliko je to moguće najbolje. Imamo i razne aktivnosti. Literalnu grupu i sportske aktivnosti. I dobro je da smo tu, a bilo bi lijepo da i drugi mogu dobiti gradski dom kojih je premalo", kazao je.

Image
Kako stvarno žive umirovljenici? /

Marica (80) s 40 godina staža prima 500 eura mirovine: 'Perem ljudima prozore da ekstra zaradim i nekako preživim'

Image
Kako stvarno žive umirovljenici? /

Marica (80) s 40 godina staža prima 500 eura mirovine: 'Perem ljudima prozore da ekstra zaradim i nekako preživim'

Zdenka Ferdelja je poručila da bi htjela da napokon dođe jedna normalna vlast koja bi omogućila bolji život u Hrvatskoj.
" Da poprave mirovine da mogu normalno živjeti. Da mladi ljudi ne bježe vani nego ostanu tu i da u svojoj zemlji grade budućnost. I da svi oni koji su otišli da se vrate i da nam svima bude bolje. Meni najviše mi nedostaju putovanja. Dok sam radila to sam si mogla priuštiti, a sad s ovom mirovinom je to nemoguće"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, hrvatski umirovljenici su među najsiromašnijima u Europskoj uniji. Čak 3 od 4 umirovljenika u Hrvatskoj živi ispod granice siromaštva.
Usporedbe radi, norveški umirovljenici u prosjeku primaju gotovo 1800 eura. Nizozemski 1350. Prosjek u Italiji i Njemačkoj je oko 1000 eura, Španjolskoj 900, Sloveniji 800, a u Hrvatskoj mizernih 480 eura na mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo