OGLAS

Kako stvarno žive umirovljenici? / Marica (80) s 40 godina staža prima 500 eura mirovine: 'Perem ljudima prozore da ekstra zaradim i nekako preživim'

Na međunarodni dan starijih osoba palimo alarm! U zlatnoj su dobi, a trećina ih živi u riziku od siromaštva. Od Vlade umirovljenici traže hitnu povišicu, preživljavaju u prosjeku s deset eura na dan, a ima i onih s upola manje

1.10.2023.
20:19
VOYO logo

Marici Budimir (80) kad plati sve režije ostane za život pet eura na dan. Ali mirovanje u mirovini za nju nije opcija. Radi da bi preživjela. Ne iz želje nego iz potrebe.

„Usput si uz mirovinu nekome odem oprati prozore, nekome očistiti, i neke sitnice napravim da preživim, inače – mirovine su jao", kaže nam Marica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi joj izgledao život bez dodatnog prihoda, ne želi ni pomisliti. 40 godina radila je kao kuharica i prima mirovinu od 500 eura. U Europskoj uniji prosjek je 1200.

„Ja sam željna kilograma svinjetine domaće – evo, iskreno i pošteno, jer ja si to ne mogu priuštiti i kupiti. Kupim na placu – krilca, nogice – na saft je ispečem i dobro. Vrlo je teško ljudima, stvarno je ljudima jako teško", kaže nam Marica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirovina je bez mira za većinu hrvatskih umirovljenika.

Usporedbe radi, Norveški umirovljenici u prosjeku primaju gotovo 1800 eura. Nizozemski 1350. Prosjek u Italiji i Njemačkoj je oko 1000 eura, Španjolskoj 900, Sloveniji 800, a u Hrvatskoj mizernih 480 eura na mjesec.
Najmanje imaju, najmanje ih se pita, a svi ih pred izbore žele na svojoj strani, pa i Blok umirovljenici zajedno. Na provom prosvjedu u njihovoj organizaciji – slab odaziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
(NE)DOVOLJNO ZA RAST STANDARDA? /

Mjere za niže cijene hrane i energije, a veće plaće i mirovine: Hoćemo li zaista živjeti bolje u 2024.?

Image
(NE)DOVOLJNO ZA RAST STANDARDA? /

Mjere za niže cijene hrane i energije, a veće plaće i mirovine: Hoćemo li zaista živjeti bolje u 2024.?

„Ima 800 tisuća umirovljenika da su skupa i da glasaju to bi bilo jedno kompaktno tijelo koje bi moglo diktirati što hoće, ali oni su samo sluge", kaže nam Jakša Tomić iz Zagreba
dok njegova sugrađanka Višnja Škerblin ističe:

"Da ja nisam sebi stvorila nešto za vrijeme mojeg mlađeg života, ja bih danas bila doslovno kruha gladna"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade poručuju da su najviše napravili za umirovljenike i da su mirovine rasle više od 50 posto. Uz 6 paketa pomoći, povećana je i obiteljska mirovina, a ukinuto je i plaćanje dodatnog zdravstvenog doprinosa.

„Ovo što nam daju svakih 6 mjeseci malo da nam začepe usta, ali to nije ništa", kaže Mirjana Svetina iz Zagreba. Milivoj Blažević se također požalio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam s 40 godina rada i 500 eura mirovine siromah. Kako to ova država može dozvoliti? Pogledajmo Njemačku – socijalna pomoć je 800 eura, a ja s 40 godina radnog staža imam 500 eura", kaže umirovljenik Blažević.

Iz Sindikata traže da se hitno podigne udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći koji je prema Vladinoj računici u par mjeseci skočio na 47 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad dodamo branitelje, policiju i vojsku i njihove mirovine onda je to po HDZ-u matematika udjela takva da je to 47,7 posto – što nije točno, naprosto – to je smiješno", ističe Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske
Prosjek Europe je 60 posto. I zato traže od Vlade da promjeni formulu usklađivanja, pa koliko rastu plaće da toliko rastu i mirovine.

Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Kako bi superjeftini električni automobili mogli pokrenuti opći trgovinski rat između Kine i Zapada, i zašto je Europa posebno na udaru