Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
POZITIVNI POMACI /

Zdravi jelovnici u školama sve popularniji, ali postoji problem: 'Učenici ovo stalno pitaju'

Razgovarali smo s Denisom Žvorcom, ravnateljem Osnovne škole Petra Preradovića u Zagrebu i koliko se pridržavaju zdravih navika i zdravog jelovnika.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Više od 200 osnovnih škola u Hrvatskoj i dalje nema školsku kuhinju, pokazalo je istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i UNICEF-a. 

S druge strane, u onim školama koje imaju zdrave jelovnike, pojavljuju se pozitivni pomaci. Posljednjih godina u osnovnim školama povećala se konzumacija voća i povrća, ali ima i više hrane koja se baca.

U samo 36 posto osnovnih škola u Hrvatskoj poslužuje se ručak, a užina u njih 31 posto. Svaki dan voće se jede u 22, a povrće u 23 posto škola. Razgovarali smo s Denisom Žvorcom, ravnateljem Osnovne škole Petra Preradovića u Zagrebu i doznali koliko se pridržavaju zdravih navika i zdravog jelovnika. 

Zdravi jelovnici 

"Koristimo jelovnike HZJZ-a, ali i one Grada Zagreba, koji su napravljeni u suradnji s Prehrambenim fakultetom. Jedna smo od škola u pilot projektu zelene javne nabave, gdje nabavljamo voće i povrće od lokalnih OPG-ovima. Dobivamo stvarno kvalitetno i domaće. U našoj školi imamo doručak, ručak i užinu. Gledamo da bude sezonsko, da ima dovoljno povrća i voća. Isto tako, naši učenici svaki dan imaju mogućnost sami si uzeti voće koje stoji na hodniku - isto gledamo da bude sezonski, jabuke, mandarine, banane, ono što uspijemo dobiti", ističe Žvorc.

Na pitanje rastu li zdrave navike kod učenika, ravnatelj kaže: "Rastu, ali to ide vrlo polako. Kad smo uveli zdrave jelovnike, trebalo je da se učenici naviknu na nove proizvode kao što je kus-kus, humus, razni namazi od povrća. Malo pomalo, ide prema boljem". 

Problem u prehrambenim navikama 

Pitali smo što je problem u prehrambenim navikama, a Žvorc na to poručuje: "Najviše problema je kod zdrave prehrane. Ako ima previše povrća, učenici stalno pitaju kada ćemo imati pizzu, krafne; pekarske proizvode koje se trudimo što više izbjegavati".

Žvorc nam je otkrio i što bi trebalo poboljšati. "Trebalo bi početi više ulagati u obnovu kuhinja i financijskih sredstava za nabavku zdravih namirnica. Puno skuplje su od običnih pa se teško krpamo. Nadamo se da će financije malo porasti", zaključuje naš sugovornik. 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike