PRIČE IZ NOĆNE MORE / Vatrogasci u Dalmaciji spašavali djecu iz auta: 'To je užarena klopka i tu nema pet minuta...'

Iz policije poručuju da roditeljstvo ne poznaje ležernost, djecu se ne smije ostaviti ni na trenutak same. Ako se dogodi najgore, kazne zatvora za roditelje su 15 godina

10.7.2024.
20:27
VOYO logo

Mališani koji su jučer ostali zaključani u automobilima svojih roditelja u Makarskoj i Kaštel Lukšiću srećom su dobro, zdravi i neozlijeđeni.

"Ljeto je ležernije vrijeme međutim, roditeljstvo ne poznaje ležernost. Znači, u tim rizičnim situacijama jednostavno si ne možemo dozvoliti da budemo ležerni. Ni u smislu automatizma, nekih radnji koje automatski radimo niti u smislu užurbanosti. Znači, ne postoji pet minuta ću skoknut iz auta ostavit ću dijete i nešto obaviti jer onda taj automobil po malo dijete postaje užarena klopka", rekla je Marija Goatti, glasnogovornica zagrebačke policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kojoj se, u svega desetak minuta, temperatura može poduplati od one koja je vani. Teško za izdržati odraslima, nemoguće djetetu .

"Djeca počnu teže disati, imaju visoku temperaturu. Njihova koža je topla, suha, nedostaje im dah, postaju letargični, smeteni i vrlo brzo se pokrene niz mehanizama koji nezaustavljivo dovode do oštećenja vitalnih organa prvenstveno mozga, bubrega", rekla je Ljupka Hitrova, zamjenica voditelja smjene Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je zagrebačka policija u suradnji sa zavodom Andrija Štampar objavila letak sa savjetima i upozorenjima. Često djeca ostanu zaključana u vozilu, a da ih roditelji nisu 'zaboravili'. Ponekad je dovoljna sekunda nepažnje i automobil se sam zaključa, a ključ ostane unutra.

Image
NEODGOVORNOST U DALMACIJI /

Roditelji ostavili djecu zaključanu u užarenim automobilima. Vatrogasci ih spašavali

Image
NEODGOVORNOST U DALMACIJI /

Roditelji ostavili djecu zaključanu u užarenim automobilima. Vatrogasci ih spašavali

"Pet do šest intervencija godišnje imamo takvih. Dakle, nema ih puno, previše što je zapravo dobro i tu se, najčešće radi, o nekakvim tehničkim neispravnostima vozila, nepažnji ili čak igri, zaigranosti djeteta", rekao je Darko Brlečić, pomoćnik zapovjednika za tehniku i taktiku JVP Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za to inače imamo opremu, posebnu ekipu šaljemo van s kojom možemo otvoriti vrata bez štete na vozilu i na taj način ili dijete ili možda nekad pas ostane unutra", objasnio je Brlečić.

No, ima i situacija kada se očevi ili majke ponesu neodgovorno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko roditelji nisu svjesni svoje odgovornosti, zakon definitivno je jer tu postoji i mogućnost kaznenog djela povrede djetetovih prava", rekla je glasnogovornica Goatti.

Propisana kazna zatvora u takvim slučajevima je 15 godina. A grižnja savjesti zbog činjenice da si naudio vlastitom djetetu traje doživotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo