Tartar od povrća, punjeni ravioli... / Ovo je Ema, ima 16 godina i buduća je kuharica. Na međunarodnom natjecanju u Splitu konkurenciju je pomela!

Dok Hrvatska vapi za radnom snagom osobito u turizmu, opatijska Ugostiteljska škola ulaže u budućnost. Svoje učenike priprema za tržište rada na najsuvremeniji način, nagrade i medalje više i ne broje, a nove su stigle i s međunarodnog natjecanja u Splitu

24.11.2023.
21:28
VOYO logo

Čime će se baviti u životu Ema Puškarić je znala odmalena, a buduća kuharica na međunarodnom natjecanju u Splitu konkurenciju je pomela. Za predjelo je radila tartar od povrća, krekere od pirovog brašna, punjene raviole u umaku od lješnjaka i tartufa.

“Glavno jelo je bila svinjska pisanica punjena farsom od vrganja, krema od graška, šalša i balatina sa rižotom od buče i za desert je bilo kruške u proseccu sa žličnjakom od mascarponea”, kaže nam učenica Ugostiteljske škole Opatija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ema ima 16 godina. Njezina četiri slijeda jela gostima je na natjecanju servirala školska kolegica. Osvojile su pehar i zlatnu medalju.

“Ne mogu ni opisat sreću koja je prevladala u tom trenutku kad su nas prozvali za sveukupno zlato u kategoriji, izvanredan osjećaj!”, kazala je Dora Biruš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opatijski školarci u Splitu su osvojili četiri zlata i dva srebra. I svi redom kažu da ostaju u Hrvatskoj.

Image
Neopravdana poskupljenja /

U pekarnicama cijene povisili do 15%, frizeri skuplji do 20%, a ugostitelji i do čak 43%

Image
Neopravdana poskupljenja /

U pekarnicama cijene povisili do 15%, frizeri skuplji do 20%, a ugostitelji i do čak 43%

“Svakako bih volio jednog dana otvoriti nešto svoje, svoj restoran, ali da i šef nekog hotela ili restorana kroz 5 godina bi isto bilo predivno!”, rekao je Ivan Škerjanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ove učenike još ćete sigurno čuti.

“Vidim se svakako u ugostiteljstvu, u budućnosti, od osnovne želim biti kuhar! Bilo mi je prvo natjecanje, pa srebrna medalja je meni zlatnog sjaja za prvi put!- priznaje učenica Dorotea Margan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dva tjedna iz Litve se vratila Stella Tomić. Na europskom natjecanju bilo ih je 500.

“Tamo ima oko deset različitih kategorija i ja se vidim u kategoriji za koktele, voljela bih završiti za barmena i za pivoznalca”, pojasnila je Stella.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uče, kuhaju, putuju, natječu se i druže. Ovaj tjedan škola je osvojila još tri medalje u Dubrovniku i Osijeku. Gdje će im biti kraj kada od sljedećeg tjedna budu učili u školi uređenoj od podruma do krova s projektima vrijednima 12 milijuna eura.

Ravnateljica opatijske Ugostiteljske škole Sibila Roth govori što je sve uređeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dva kabineta kuharstva, jedan kabinet slastičarstva i tri kabineta ugostiteljskog posluživanja, informatički kabinet kompletno opremljen s novom opremom, dakle gdje god se okrenete vidite pametne ploče, nove kompjutere, sve je ono najmodernije da ne može biti bolje”, ističe ravnateljica.

Ulaganje se isplati. Prije dvije godine škola je imala 302 učenika, ove ih je 350. Hrvatska treba baš svakoga od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo