ZARAZA LEGIONELOM / Oboljelima koji se liječe na Rebru nije svejedno: 'Bilo je propusta'

Prvi pacijent s legionelom na Rebru zarazio još početkom travnja

Kristina Čirjak

Kristina Čirjak

Višestruko nagrađivana reporterka, izvještava o socijalnim i društvenim temama te elementarnim nepogodama

19.6.2024.
20:36
VOYO logo

Poznat je izvor zaraze u najvećoj hrvatskoj bolnici gdje je troje pacijenata umrlo nakon zaraze legionelom. Izvor je tzv. slijepo crijevo u vodovodnom sustavu čemu su pridonijeli i radovi na obnovi nakon potresa.

Proširila se iz vodovodnih cijevi, a zbog svega je pokrenut unutarnji nadzor. Prvi pacijent s legionelom na Rebru zarazio još početkom travnja. U bolnici naglašavaju da su poduzete sve mjere pasterizacije, odnosno ispuštanja vrele vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već su nabavljeni filteri koji će se ugraditi na slavine svih rizičnih odjela i ugradit će se dodatne pumpe koji će smanjiti utjecaj tih džepova i slijepih crijeva", kazao je Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u HZJZ-u .

Image
UZBUNA U NAJVEĆOJ HR BOLNICI /

Beroš otkrio kako se legionela proširila na Rebru, potvrdio slučajeve i u Vinogradskoj: 'Nije bilo zataškavanja'

Image
UZBUNA U NAJVEĆOJ HR BOLNICI /

Beroš otkrio kako se legionela proširila na Rebru, potvrdio slučajeve i u Vinogradskoj: 'Nije bilo zataškavanja'

Beroš sve doznao iz medija

Preminuli pacijenti su bili teško bolesni, a preostalih troje dobro se oporavlja. Javnost je za sve doznala tek jučer, kada i ministar Vili Beroš, koji je za sve doznao iz medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da nisam bio na vrijeme obaviješten, no želim demantirati tvrdnje da se nešto zataškavalo. KBC Zagreb je rano, prije oko šest tjedana obavijestio HZJZ ", kaže Beroš.

Zavod za javno zdravstvo o tome treba izvijestiti ministarstvo. Iako pravda ravnatelja bolnice. ministar je naredio unutarnji nadzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se osjećam odgovornim sigurno bi razmišljao o ostavci. Ako se pokaže da sam ja kriv za propust, riječ ili djelo onda ću sigurno dati ostavku", rekao je ravnatelj Ante Ćorušić. O odgovornosti i ostavkama ministar kaže: "U ovom trenutku ne vidim ravnateljevu krivnju", kaže Beroš.

Krivnju ravnatelja vide udruge pacijenata. Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu kazao je da ravnatelj iz moralnih razloga treba dati ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva slučaja legionele zabilježena su i u KBC-u Sestre milosrdnice. U siječnju je to bila medicinska sestra za koju ne mogu sa sigurnošću reći da se ondje zarazila, a u svibnju pacijent. Onima koji se ovih dana liječe na Rebru nije svejedno. Kažu da im nije svejedno i da se treba čuvati. Kažu i da smatraju i da je bilo propusta.

Kakva je to bolest dobro zna bivši hrvatski vaterpolist koji je ovu bolest prebolio prije godinu i pol. Vjeruje da se zarazio u hotelu. "Bio sam, 4-5 dana u bolnici, nakon toga bilo je tragova na plućima", kazao je Renco Posinković, bivši vaterpolist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ove bolesti na godinu u prosjeku oboli 60 osoba a lani su umrle četiri.

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo