'ČEMU TAKVA BUKA?!' / Doktor s Rebra o zarazi legionelom: 'Mi nismo šutjeli. Nismo rekli Berošu jer...'

'Legionela je bakterija koja se nalazi svugdje, u svakoj vodi. Jesu li je dobili ovdje? Ne znam, nisam siguran. Mi smo dobili pozitivan nalaz vode'

18.6.2024.
19:48
VOYO logo

U najvećoj hrvatskoj bolnici KBC-u Zagreb dramatično je stanje. Troje ljudi umrlo je nakon zaraze legionelom. Oboljelih je još troje. Iz bolnice kažu da su odmah obavijestili HZJZ i poduzeli sve mjere.

RTL-ova reporterka Zorana Čičak Kulić prati dramu na zagrebačkom Rebru. Razgovarala je s Milivojem Novakom, pomoćnikom ravnatelja za kvalitetu KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto za slučajeve saznajemo tek danas, Novak kaže:

"Mi nismo šutjeli. Prvi slučaj je bio koncem travnja i od tada smo izvijestili HZJZ i poduzete su sve mjere. Zašto je danas dignuta takva buka?! Moram naglasiti da nema nikakve panike, nema nikakvog posebnog straha, a danas se pročulo samo zato što smo mi danas krenuli u postupak pasterizacije vodovodnog sustava", tvrdi Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TRAŽIO SAM OČITOVANJE' /

Ministar Vili Beroš doznao je tek danas za slučajeve legionele - i to iz medija!

Image
'TRAŽIO SAM OČITOVANJE' /

Ministar Vili Beroš doznao je tek danas za slučajeve legionele - i to iz medija!

Na pitanje zašto s tim nisu krenuli odmah u travnju, kaže:

"Sukladno uputama jer na jednog bolesnika to nije bilo potrebno. Nama je trebalo vremena dogovoriti se i provjeriti vodu jer voda je jedan od mogućih izvora zaraze. Kad smo dobili pozitivan nalaz pasterizacije, pasterizirali smo te velike spremnike", rekao je i dodao da se nalaz vode čeka 10 do 12 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može se prije napraviti. Nisu oni krivi. Nalaz brisa kod bolesnika je gotov za par sati. To su molekularne metode PCR-a koje mi srećom imamo", dodao je.

Ministar Vili Beroš rekao je ranije da nije bio obaviješten već da je za slučajeve doznao iz medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo mislili da je neophodno obavještavat ministra jer nema razloga za paniku". O tome gdje su se pacijenti zarazili, Novak kaže:

"Legionela je bakterija koja se nalazi svugdje, u svakoj vodi. Jesu li je dobili ovdje? Ne znam, nisam siguran. Mi smo dobili pozitivan nalaz vode. U ovom trenutku se ovdje nalazi 1200 bolesnika. U ovom periodu je nekoliko desetaka tisuća bolesnika prošlo kroz bolnicu od kojih je većina imunokompromitirana. Da je uzrok bila voda vjerojatno ih ne bi bilo šest nego nekoliko desetaka ili stotina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o sigurnosti pacijenata koji su u bolnici, stručnjak kaže:

"Ja sam sad popio par čaša iz vodovodnog sustava. Pacijenti nisu ugroženi posebno jer smo poduzeli i dodatne mjere pasterizacije",rekao je i dodao da imaju filtere na pipama i slavinama koji dodatno sprječavaju da se pacijenti zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pacijenti su u bolnici apsolutno sigurni. Mogu se zaraziti doma".

Na pitanje postoji li odgovornost bolnice, Novak kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne. Mi smo postupili po svim zadanim procedurama i propisima. Bolnica tu ne može ništa. U našoj bolnici zadnji slučaj zaraze je bio prije desetak dana", zaključio je.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo