POGIBIJA 12 REDARSTVENIKA / Obljetnica masakra u Borovu Selu. Bol ne jenjava: 'Brat me nazvao i obećao da će donijeti ukosnice. Nikad nije'

Od pogibije 12 redarstvenika prošlo je 33 godine. Mučki su ih ubili i masakrirali pripadnici paravojnih postrojbi pobunjenih Srba u Borovu Selu 1991. godine

2.5.2024.
20:02
VOYO logo

Od pogibije 12 redarstvenika prošlo je 33 godine. Mučki su ih ubili i masakrirali pripadnici paravojnih postrojbi pobunjenih Srba u Borovu Selu 1991. godine.

Tužna obljetnica okupila je prijatelje i suborce poginulih policajaca, a godine koje prolaze ne ublažavaju tugu i bol njihovih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanje tragičnog događaja počelo je preletom policijskog helikoptera. Padobranac s hrvatskom zastavom spustio se kod 12 čempresa - simbola 12 poginulih redarstvenika, nakon čega je uslijedio mimohod sjećanja.

"Mislili smo da će to biti jednostavna policijska operacija, ali jednostavno ušli smo u zasjedu koja nam je postavljena u Borovu Selu", rekao nam je Zdravko Mamić, predsjednik "Udruge 12 redarstvenika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u podne došli autobusima i službenim vozilima. Čim smo ušli i prešli prugu odmah je krenula paljba po nama", prisjetio se Matija Mičić, preživjeli sudionik akcije.

Image
SPEKTAKULARNA PROSLAVA /

U Okučanima obilježili 'Bljesak', poručnik Marković ponosno: 'Na veliku čast je biti svoj na svome'

Image
SPEKTAKULARNA PROSLAVA /

U Okučanima obilježili 'Bljesak', poručnik Marković ponosno: 'Na veliku čast je biti svoj na svome'

"Kad su zatvorili put iza da nismo mogli izaći, počeo je dernek. Počeli su pucati, počelo je sve ono najgore što se desilo", rekao nam je Ivica Vranjić, preživjeli sudionik akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borovo Selo još je neispričana priča, kažu preživjeli sudionici akcije koji žele da se otkrije istina i kazne zločinci koji su im masakrirali prijatelje.

"Naših 12 pripadnika u prvom valu je već popadalo, bilo je ranjenih, ranjeni su nam umirali, nekima nismo mogli pomoći", rekao je Zdravko Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poginulima je odana počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja. Godine prolaze, no bol i tuga ostaju.

"Ja to nosim svaki dan i on je stalno sa mnom i ja sam s njim u mislima, nekad u mislima i pričamo i eto iz dana u dan tako", rekao nam je Ivan Grbavac, brat poginulog policajca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme ide, sve više osjećamo tjeskobu i tugu i svjesni smo svega što se dogodilo. Mislim da je bitno da se uvijek našim mlađim generacijama govori što se dogodilo da se ne zaboravi ", rekla je Marija Jonjić, sestra poginulog policajca.

Zadnji razgovor s bratom Željkom, kojem je kao 5 godišnjakinja bila miljenica Marija, nikada neće zaboraviti. "Uvijek kad je dolazio s nekog terena donio bi nešto kao šnalice, ukosnice. I neposredno prije tog kobnog Borova Sela sam se čula telefonski s njim i obećao mi je ukosnice. Međutim, nikad ih nije donio", s tugom se sjetila Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojom žrtvom donijeli su slobodu Hrvatskoj, koju su sanjali i za nju bili spremni dati sve.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo