OGLAS

SLUČAJNO DOZNALA / Načelniku ukinuta zabrana približavanja ženi koju je pijan tukao. Nitko joj nije javio: 'Noge su mi se odsjekle'

Image
Foto: RTL Danas

Bivšem HDZ-ovu načelniku Severina Žarku Žgeli, ukinuta je mjera zabrane približavanja žrtvi. Potvrdila nam je to vlasnica kafića koju je pijani načelnik tukao prije tri mjeseca. Da bi stvar bila gora, o tome je sud uopće nije obavijestio. Baš kao ni ženu iz Like o puštanju policajaca osumnjičenih za silovanje

29.9.2023.
19:15
RTL Danas
VOYO logo

Prije gotovo tri mjeseca u njezinu kafiću ju je pretukao. A sada joj može slobodno prići. Jer mjera zabrane približavanja - načelniku Žarku Žgeli je ukinuta.

"Pa noge su mi se odsjekle, ali doslovno. Ja od onda otkad se to dogodilo ni ne spavam dobro, sad najnovije sam dobila i šećer od svega toga", govori nam Iva Milka Kramarić, vlasnica kafića pa dodaje da se boji za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da joj Žgela može ponovno prići, nitko je nije obavijestio. O svemu je doznala slučajno, nakon što je na kameri Ugledala načelnika kako ulazi u trgovinu pokraj njezina kafića.

Image
ivan obad /

'Načelnik Žgela školski je primjer situacije u kojoj bi političar trebao podnijeti ostavku. Imali smo još takvih situacija'

Image
ivan obad /

'Načelnik Žgela školski je primjer situacije u kojoj bi političar trebao podnijeti ostavku. Imali smo još takvih situacija'

"Htjela sam prijaviti kršenje mjere, na to su mi na policiji rekli da su mjere jednostavno ukinute prema njemu gdje sam ja ostala zgrožena. Ja mislim da sam trebala biti obaviještena od suda, od bilo koga da je netko tko me je istukao da mi se može ponovno približavati, mislim, meni to nije pojmljivo", poručila je Kramarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naročito jer je za drugu dvojicu muškaraca koji su je verbalno vrijeđali, ta mjera i dalje ostala.

"Što da sam ja tamo, što da ja uđem u tu trgovinu kako dolazim često, što da je on tamo", pita se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušali smo doznati kada i zašto je načelniku Severina ukinuta mjera opreza. No, ni on ni Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru na upit nisu odgovorili. S bjelovarskog suda tek su poručili da će nam u što kraćem roku dostaviti odgovor kada dobiju sve podatke.

"To su sve loši primjeri loše prakse koja je sada takva kakva je radi toga što je na taj način propisana zakonom i radi toga što se žrtvama ne pojašnjavaju prava na njima razumljiv način", govori nam Una Zečević Šeparović, odvjetnica i članica inicijative 'Spasi me'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od takvih primjera je slučaj iz Like. Na slobodu, bez ikakvih mjera opreza, puštena su dvojica policajaca osumnjičena za silovanje 33-godišnje žene. Da će se to dogoditi, ni ona nije znala. A upravo to će se promijeniti izmjenama Zakona o kaznenom postupku.

"Na taj način će se ipak osigurati da žrtve svakako budu upozorene kada ili počinitelj bude pušten iz istražnog zatvora ili kada mjere opreza više neće biti na snazi pa da se znaju i psihički pripremiti, a ukoliko je potrebno naravno i fizički zaštiti.", dodaje Zečević Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega pretučena vlasnica kafića više se ne usudi doći u svoj lokal.

"Ja svakim svojim odlaskom tamo vraćam se psihički deset koraka unatrag", govori nam. Na pitanje bi li rekla da ju je sustav iznevjerio odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa bi, da. Da. Meni dođe da sve zatvorim i da odem odavde. Kad te tvoja država ne podržava."

Nije joj žao što je nasilnika prijavila, žao joj je - što je sustav nije zaštitio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo