Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
'meat me' festival /

Na Staroj pijaci u Zadru turisti uživali u domaćoj janjetini: 'Na obali je ono bolje iznenađenje od ribe'

Već tradicionalno Zadar u jesen ulazi mesnim specijalitetima. Na 'Meat Me' festivalu zvijezda je janjetina. Danas donosi kako je pripremaju hrvatski šefovi zbog kojih na naše prostore dolaze i poznati talijanski kuhari

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Na ovogodišnjem su festivali uživali mnogi, a turiste je najviše dojmila domaća hrana, i to janjetina.

Vlatka Pehar je turistički vodič i oduševljena je 'Meat me' festivalom na kojem se tradicionalno pripremaju janjeći specijaliteti.

"Čini mi se odlično da se to organizira u ovo doba godine s obzirom na to da još imamo goste koji nas traže gdje mogu probati domaću hranu", kazala je za RTL Danas.

"Jako sam zadovoljna da je ovo u Zadru. Sretna sam da je janjetina u Zadru napokon malo uveličana", kazala je za RTL Danas Anita Nemarić.

Oduševljen je bio i Fabrizio Nonis, televizijska kulinarska zvijezda, koji je iz Italije došao upravo zbog. Njegov je posao putovati i otkrivati nova jela, pogotovo od mesa, a meso s ove strane Jadrana mu je pravo otkriće. Svoje dojmove stalno uživo prenosi i tisućama svojih pratitelja.

"Nisam očekivao da ću pronaći janjetinu s Paga tako dobro pripremljenu na različite načine. Zadivljujuće je jer svi misle da su duž obale, na moru u Hrvatskoj, otkrili sjajna jela od ribe, ali još su veće iznenađenje jela od mesa", kazao je poznati kuhar i bloger.

Stručnjakinja koja je doktorirala na janjetini objašnjava u čemu je tajna dobrog janjećeg mesa iz dalmatinskog priobalja.

"Određeni kemijski spojevi koji se nalaze u biljkama, a koje inače znanost povezuje s finim mirisima, finim aromama, oni iz hrane izravno migriraju u meso i daju tu finu aromu mesu. Što idemo bliže obali i otocima, to je izraženije", kaže Marina Krvavica, profesorica Odjela za poljoprivredu krša Veleučilišta u Kninu.

Uz janjeći ragu s graškom, zvijezda stola bio je janjeći hrvat, jelo kreirano specijalno za ovu prigodu. Uz umak od maraštine, timijana i maraštine poznati zadarski kuhar Josip Vrsaljko objašnjava kako su pripremili specijalno meso.

"Janjeći kotlet totalno otkošten, u komadu. Od ostataka mesa, znači kotleta, buta smo napravili pjenicu ili mousse u koju smo dodali paškog sira, maslina, pa smo sve to u potrbušinu motali, a onda pržili u tavi", objasnio je Vrsaljko.

Iskusnim kuharima u svemu su i ovaj put pomagale buduće kolege.

"Meni je jako pomoglo u organizaciji, poboljšanju vještina, kuhanju, razgovoru s gostima jer ja smatram da je to sve umjetnost", kazao je Luka Ožaković, učenik Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Posjetiteljima se prezentiraju i proizvođači hrane i vina sa zadarskog područja.

Manifestacijom je zadovoljna i Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga Sirane Pag.

"Osim paškog sira mi proizvodimo još 10-ak vrsta sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka tako da je to dobra prilika da predstavimo i ono drugo iz našeg asortimana" kazala je.

Na festivalu koji traje do nedjelje svaki dan će tematski biti posvećen drugoj vrsti mesa.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike