uživancija u ravnim kotarima /

Masline, smokve, pršut i sir! RTL Danas u hrvatskoj Toscani. Turisti su oduševljeni: 'Sve vam je jako fino!

Za kišnih i oblačnih dana posezonski turisti traže doživljaj u dalmatinskom zaleđu i pronalaze ga u kušaonicama domaćih proizvoda. U Ravnim kotarima ovih dana mogu vidjeti branje i preradu grožđa, proizvodnju novog vina, ali i kušati stara koja su oduševila i švedskog kralja, pa su bila posluživana na vjenčanju švedske princeze

24.9.2023.
7:30
VOYO logo

Na plati s domaćim proizvodima još uvijek ima sočnih smokava, pa turisti u posezoni uživaju u degustaciji proizvoda na imanju poljoprivredne zadruge u Polači

"Pejzaži su ovdje predivni sa stablima maslina i vinogradima. Probali smo lokalne delicije. Sir je jako dobar, proizveden je lokalno, ovdje u okolici, smokve, pršut, ne mogu odlučiti što je bolje", kaže Mark Cassar s Malte, a njegova suproga Kim dodaje kako je i njihova zemlja sredozemna, sa sličnim kulturama kao što su vinova loza i masline, ali prednost Hrvatske su kaže velika prostranstva za uzgoj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako lijepo iskustvo. Probali smo jako dobra vina, hrana je također dobra. Sve je lokalno proizvedeno. Masline, smokve, pršut, sir i maslinovo ulje koje je nevjerojatno, jako dobro. Probali smo dvije vrste ulja i jako su dobre".

Image
sezona na izmaku /

Domaći turizam trebao bi završiti s 2 milijardi eura više nego rekordne 2019.

Image
sezona na izmaku /

Domaći turizam trebao bi završiti s 2 milijardi eura više nego rekordne 2019.

Osim za degustaciju, oblačan i kišan dan koriste za vidjeti kako se bere grožđe, proizvode vina i ulja. Posjet OPG-ovima idealan je upravo u jesen. Mlada zamjenica direktora poljoprivredne zadruge iz Polače koja proizvodi poznata vina i ulja kaže kako posjetitelji pri dolasku puno očekuju od njih, ali na kraju uvijek odu zadovoljni i ruku punih boca s njihovim proizvodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su očekivanja koliko god bila veća, da ih opet nadmašimo…a nama je drago što im možemo ponuditi da shvate što je zapravo naša smokva, što je ekološka smokva, što je pravo vino, što je pravo ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Po reakcijama vidimo da su oduševljeni" kaže nam Ivana Bobanović zamjenica direktora poljoprivredne zadruge iz Polače.

Dani agroturizma Ravnih kotara promoviraju sve više proizvođača autohtonih proizvoda i mogućnost doživljaja seoskog života u dalmatinskom zaleđu. Uz šetnju vinogradima i maslinicima, turisti uvijek vole vidjeti i domaće životinje, pa je u Polači gdje su sve birana vina i nagrađivana ulja, jedna od najvećih atrakcija ipak ovdje u štali – kobile Lucy i Lejla.

Vrata svoje vinarije širom je otvorio i vinar koji na degustacijama nudi mogućnost da se proba ukupno 13 vinskih etiketa – od crnih i bijelih vina, preko desertnih, pa do pjenušavih.

"Ne možete mačka u vrići prodati, kažu naši ljudi. To je stara izreka i poslovica. Jer gledajte, kako će čovik kupit bocu vina ako je nije kuša i proba. Mi uvijek damo dva-tri vina više, nije problem, čak i ne naplatimo itd. jer to se kasnije vrati. Ljudi kad kušaju, onda će kupiti. Po sebi to zaključimo sami. Kako ćeš kupiti nešto što ne znaš što kupuješ?",smatra Šime Škaulj, vlasnik vinarije iz Nadina koji drži kako je prodaja na vlastitom pragu idealna jer se novac dobije odmah i bez odgode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je svakoj vinariji potrebna i dobra kušaonica. Spomen ploča da su ovo mjesto prije 10 godina posjetili švedski kralj i kraljica redovito u vinariju u Nadinu dovede Šveđane. Kvaliteta vina je, kažu, ono zbog čega se vraćaju.

"Slikali smo se dolje sa znakom da je kralj bio ovdje. Ja sam bio ovdje šest puta. Svake godine. Volim 'cabernet sauvignon' i također volim 'rose'. To su mi dva omiljena vina" kaže nam Thomas Davidson iz Švedske, a njegov sin Mathias hvali sve redom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako dobar dojam. Vina su jako dobra, šunka je vrlo dobra, odnosno pršut, sir je jako dobar. Sve je jako lijepo"

"I okoliš je jako lijep. Bila sam u Toscani i mislim da je ovo više udobno, poznato", dodaje i Agnes Likke, još jedna Šveđanka

Ravni kotari se turistički i nastoje brendirati upravo kao hrvatska verzija Toscane i Provanse i postati jednako poznata gastro destinacija.

POGLEDAJTE VIDEO: Prvi put nakon puno godina nećemo imati dovoljno domaće jabuke. A i trećina uroda bit će industrijska

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo