REVOLT U TUGARAMA / Malo mjesto u velikim problemima, stanovnici na nogama: 'Prije ne bih pustila dijete u školu, nego da se vraća samo'

Prosvjed građana u Tugarima između Omiša i Splita. Više od stotinu mještana polusatnom je šetnjom preko pješačkog prijelaza blokiralo cestu

3.2.2024.
19:33
VOYO logo

Stotinjak stanovnika Tugara, malenog mjesta između Omiša i Splita, izašlo je na cestu kojom će uskoro prolaziti tisuće automobila na dan. Otvaranjem omiške obilaznice promet prema Splitu preusmjerit će se kroz njihovo naselje.

Malo se mjesto tako našlo u velikom problemu jer je ugrožena sigurnost, posebno najmlađih. U znak prosvjeda su polusatnom šetnjom preko pješačkog prijelaza blokirali cestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo odmah do trotoara gdje djeca idu uz cestu, auta prolaze i stvarno je ajme majko", rekla nam je mještanka Marina i otkrila da je jedno dijete tu bilo ozlijeđeno.

Taj strah dijeli i njezina sumještanka Tina. "Prije dijete ne bih pustila u školu nego da se vraća samo. Kamioni voze, pretječe se, promet je strašan", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ZADNJA RUPA NA SVIRALI' /

Tugarani u prosvjedu zbog neispunjenog obećanja: 'Naša djeca do škole hodaju po cesti'

Image
'ZADNJA RUPA NA SVIRALI' /

Tugarani u prosvjedu zbog neispunjenog obećanja: 'Naša djeca do škole hodaju po cesti'

Da bi stvar bila gora, ta ista cesta nema nogostup, nije dovoljno široka, a ne radi čak ni rasvjeta. Predsjednik Mjesnog odbora Tugara, Matko Novaković smatra nerazumnom odluku da se cesta dodatno optereti.

"Preusmjeravaju cijeli promet na jednu seosku cestu, zapravo ulicu koja ima tisuću ulaza, izlaza, koja prolazi ljudima kroz dvorišta, doslovno na metar i pol od ulaza u kuće", upozorava Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bore se još od 2018. da do toga ne dođe. Pokrenuli su peticije, održali su i manje prosvjede, ali od razgovora sa županijom ostala su samo lažna obećanja.

"Građani su se okupili jer su jako revoltirani zbog prekršenih obećanja da će ova prometnica biti rekonstruirana prije puštanja mosta u promet jer ova dionica je već sad opterećena, ali posebice u ljetnim mjesecima", kaže član Mjesnog odbora Tugare Frane Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilaznica bi neslužbeno trebala biti otvorena za mjesec dana, a spomenuti plan rekonstrukcije još je u fazi projektiranja.

”Jedno od njihovih obrazloženja je bilo da je zahtjevna dionica sa šest stotina parcela međutim oni još uvijek nisu krenuli u izvlaštenje znači ne možete se vi izvlačiti nije to opravdanje da je problem 600 parcela. Da se krenulo na vrijeme onda bi to bilo gotovo već", objašnjava Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada i ako bude gotovo, i dalje nije dugoročno dovoljno dobro rješenje.

"Jedino pravo rješenje nakon 70 godina obećavanja je izgraditi brzu cestu od Stobreča do Omiša. Sva druga rješenja samo su kupovanje vremena", smatra predsjednik udruge Savez za Poljica Ante Mekinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog puta ne žele popustiti. Na cestu će izlaziti svake subote, a vrhunac bi trebao biti veliki prosvjed koji najavljuju na sam dan otvaranja Omiškog mosta.

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo