'ZADNJA RUPA NA SVIRALI' / Tugarani u prosvjedu zbog neispunjenog obećanja: 'Naša djeca do škole hodaju po cesti'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prosvjedom žele ukazati na problematiku puštanja u promet Omiškog mosta čime se dodatno opterećuje ionako preopterećena prometnica kroz mjesto, a koja nema nogostup

3.2.2024.
16:41
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Polusatnim prelaženjem preko pješačkog prijelaza nekoliko stotina mještana Tugara i susjednih mjesta u subotu je mirno prosvjedovalo u centru mjesta zbog neispunjenog obećanja o rekonstrukciji ceste prije otvaranja Omiškog mosta, koji će dodatno opteretiti tu prometnicu.

Član Mjesnog odbora Tugare Frane Novaković pobjasnio je novinarima da prosvjedom žele ukazati na problematiku puštanja u promet Omiškog mosta čime se dodatno opterećuje ionako preopterećena prometnica kroz mjesto, a koja nema nogostup. Županija i ŽUC Splitsko-Dalmatinske županije su ih godinama uvjeravali, dodaje, da će prije otvaranja mosta cesta biti rekonstruirana, a sada su dovedeni pred gotov čin. Rekao je da su ljudi jako revoltirani s nekoliko prekršenih obećanja da će cesta biti rekonstruirana prije puštanja u promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ta je dionica ceste jako opterećena pogotovo u ljetnim mjesecima, a svi se pribojavamo onoga što nas još čeka nakon otvaranja Omiškog mosta, poručili su mještani.

Za vrijeme polusatnog prosvjeda neprekidno su prelazili preko pješačkog prijelaza između škole i vrtića na cesti koja prolazi kroz njihovo mjesto. Nosili su transparente na kojima je među ostalim pisalo Most Omišu, Tugarama p..u, Dosta lažnih obećanja, 2018. - Ima jedna duga cesta, 2024. - Nema, Tugare zadnja rupa na svirali, Župane kada će ono rekonstrukcija?.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na glavnom je transparentu pisalo "Želimo cestu normalne šir", a s obzirom na to da je cesta uska nisu stala ni sva slova.

Image
IMAJU 12 ZAHTJEVA /

Socijalni radnici kreću u prosvjed! Razlog? Smrt dječaka u Slavoniji bila je kap koja je prelila čašu

Image
IMAJU 12 ZAHTJEVA /

Socijalni radnici kreću u prosvjed! Razlog? Smrt dječaka u Slavoniji bila je kap koja je prelila čašu

Predsjednik Mjesnog odbora Tugare-Čažin Dolac Matko Novaković je izjavio kako se mještani za cestu bore još od 2018. godine, cijelo vrijeme od odgovornih dobivaju lažna obećanja i nikako da krene projekt rekonstrukcije ceste koja je u 2024. godini još uvijek u fazi projektiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi protiv Omiškog mosta nemamo ništa. On je pred otvaranjem, no zbog njega će se promet preusmjeravati na jednu seosku cestu koja ima tisuću ulaza i izlaza i koja prolazi ljudima kroz dvorišta, doslovno. I na samo metar i pol od ulaza u kuće. Ne znamo još uvijek kada bi rekonstrukcija ceste trebala početi", objasnio je Matko Novaković.

Do otvaranja Omiškog mosta planiramo svake subote prosvjedovati na ovoj cesti, a prosvjedovat ćemo i prilikom otvaranja novog mosta, najavio je Frane Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Majke osnovnoškolaca tvrde da vozila tom cestom često jure i do sto na sat i to usprkos ležećim policajcima. "Naša djeca do škole hodaju po cesti jer kolnika za pješake nema. Svakim danom strahujemo hoće li s njima biti sve u redu", tvrdi Marina Bulić.

"Ja imam dvoje djece u trećem razredu. Svaki ih dan vozim u školu jer nemaju autobusnu stanicu niti kolnik za pješake do škole. Uvjeti su nam stvarno grozni. Djecu radije ne bi pustila u školu nego da se vraćaju sami kući po ovakvoj cesti. Ovdje voze kamioni, pretječe se, promet je strašan i najintenzivniji je baš kada djeca idu u školu", poručila je Tina Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto više od 600 mještana je potpisalo peticiju kojom do rekonstrukcije ceste traže sigurniji i sporiji promet, postavljanje tri kamere na opasnim mjestima i ubrzavanja radova. Cesta kroz Tugare koja se treba rekonstruirati je duga nešto više od pet kilometara, a široka šest metara. Rekonstrukcija bi trebala započeti 2025. godine i trajala bi godinu dana.

Most preko Cetine u Omišu još uvijek nije otvoren, a spojen je u ožujku 2023. godine. Njegovo bi otvaranje trebalo smanjiti ljetne gužve na Jadranskoj magistrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Na Kapriju nemaju cestu, a dok se ona ne napravi mještani prosvjeduju: Blokirat će pristanak trajekta

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo