'to je veliki problem' /

Sajam pršuta u Tinjanu. Pršutari zabrinuti zbog svinjske kuge: 'Bojimo se, proizvodnja je pod upitnikom'

Na ovogodišnjem sajmu pršuta u Istri na koji dolaze najbolji pršutari iz svih hrvatskih regija. Ipak, istarski se pršutari i dalje ističu svojim jedinstvenim proizvodima, a na sajam, koji se odvija u Tinjanu, uputile su se i kamere RTL-a

13.10.2023.
17:28
VOYO logo

Naša je reporterka Petra Fabian Kapov za RTL razgovarala s predsjednikom Udruge pršutara Istre Paolom Jelenićem o ovogodišnjoj sezoni proizvodnje pršuta i budućim cijenama.

"Mi se svake godina borimo s brojem pršuta jer svake godine ostajemo bez njega, ali evo i ove godine se ipak pokazalo da su istarski pršutari bili jedni od boljih", kazao je Jelenić o ovogodišnjem uspjehu njegove udruge, a nadovezao se i na širenje svinjske kuge koja bi pršutarima svakako mogla izazvati velike probleme u proizvodnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da se bojimo. To je veliki problem", kazao je, no objasnio kako se strogo drže svoje istarske izvornosti zbog koje i zapravo proizvode manje količine pršuta.

Image
rođendanska proslava /

Pršut, torte, kolači, roštilj, pjesma! Ma bila je to prava fešta: Sretan 100. rođendan baki Kati!

Image
rođendanska proslava /

Pršut, torte, kolači, roštilj, pjesma! Ma bila je to prava fešta: Sretan 100. rođendan baki Kati!

"Mi iz Istre proizvodimo tzv. oznaku izvornosti. Dakle, pršut koji se baš zove istarski i za koji imamo certifikat. Broj je tih oznaka limitiran. Mi za razliku od drugih nemamo veliku količinu pršuta i veliku proizvodnju. Čim se on izda on se zapravo unaprijed proda. Zbog toga i svake godine dižemo cijene. Rastu cijene svih sirovina tako i naše", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ovogodišnjom sezonom proizvodnje pršuta zadovoljna je i Mikela Buršić iz Vodnjana.

"Sada čekamo novu sezonu. Pršut je uvijek bio tražen i uvijek će biti. Sirovine su nam kvalitetne i dobre, tako da se nadamo da će se to i nastaviti", kazala je Buršić za RTL.

Osvrnula se također na svinjsku kugu.

"Sirovina je trenutno dostupna i nadamo se da će do kraja dana sve biti uredu. Ne možemo puno utjecati na to tako da je naravno proizvodnja pršuta malo pod upitnikom", objasnila je i te se kao Jelenić nadovezala na dizanje cijena, ali u razumnim količinama jer bi cijene ipak trebale biti pristupačne potrošačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo