'oduzimaju dragocjeno vrijeme' / Liječnica je i dalje opterećena: 'Ti pacijenti stvaraju gužvu onima koji su bolesni'

Možda niste znali, ali doznake za bolovanje više ne morate fizički dostavljati, poslodavci ih sami preuzimaju iz sustava! Upisuju ih liječnici koji tako ne gube vrijeme na papirologiju, a pacijenti ne moraju dolaziti u ambulante. Istodobno, stiže vijest kako Hrvati bolovanje otvaraju sve rjeđe

5.3.2024.
20:41
VOYO logo

Nekada ste po doznaku za bolovanje morali u Dom zdravlja, a sad je za to dovoljan klik miša jer od sredine veljače liječnici rješenje o privremenoj nesposobnosti za rad elektronički mogu dostaviti poslodavcima.

Bolovanje na klik

"Mi smo se kao obiteljski liječnici poveselili jer nam to dosta smanjuje administrativno opterećenje, ali evo kako je došao kraj mjeseca mi smo nekim pacijentima morali doznake ipak davati u papirnatom obliku što znači da nikakvog rasterećenja nema", rekla nam je liječnica obiteljske medicine Mirela Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav nije zaživio u potpunosti pa su papirnate doznake i dalje moguće. Dio liječnika izdaje ih u slučaju da poslodavac nije u sustavu e-Zdravstveno. Pita li se građane, one trebaju otići u povijest.

"Mislim da je jednostavno jednostavnije, administrativno jednostavnije, ne zezate se s papirima i čekanjem u domu zdravlja", smatra Dubravka Trdak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijentica Jelka je također za digitalizaciju sustava. "Liječnici imaju manje papirologije, manje svega, što jednostavnije to bolje", ističe.

I Lidija to potvrđuje. "Ovo bi bila bolja opcija, u svakom slučaju", smatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMAMO ODGOVOR /

HZZO objavio novost vezanu uz bolovanja i doznake. Doznali smo o čemu je riječ

Image
IMAMO ODGOVOR /

HZZO objavio novost vezanu uz bolovanja i doznake. Doznali smo o čemu je riječ

Liječnici nezadovoljni

Liječnici su nezadovoljni pa iz koordinacije obiteljske medicine podsjećaju da je ministar Vili Beroš obećao administrativno rasteretiti obiteljsku medicinu.

"Pogotovo na kraju mjeseca kada onda pacijenti koji su na bolovanju dolaze po te papirnate doznake i stvaraju nepotrebnu gužvu pacijentima koji su bolesni i nama oduzimaju dragocjeno vrijeme koje možemo provesti s pacijentima koji trebaju našu skrb", objašnjava liječnica obiteljske medicine Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), lani su Hrvati na bolovanju bili 19,8 milijuna dana što je 1,8 milijuna manje nego 2022., kada su na bolovanju bili više od 21 milijuna dana. Najvišu stopu imali su gradovi Rijeka i Zagreb, te županije Primorsko-goranska i Zagrebačka. Ovakav digitalni pomak pozdravljaju i poslodavci, no ističu jedan problem.

"Možda bi zaista bilo bolje da su papirnate doznake u potpunosti ukinute što bi navelo i poduzetnike da se u potpunosti digitaliziraju. Ono što još uvijek ostaje kao problem kontrola neopravdanih bolovanja. O tome još uvijek nema velikog pomaka", smatra članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika Ivana Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosjeku je svakog dana u 2023. na bolovanju bilo 63 i pol tisuće osoba. Najčešći razlozi su bolesti mišićno-koštanog sustava, komplikacije povezane s trudnoćom te prijelomi i ozljede.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo