NA PAGU / Gimnazijalci dan u školi zamijenili berbom soli: 'Bole noge, žuljevi... Ali je zanimljivije nego u školi!'

Sol je nekada bila vrijedna kao zlato. Od prodaje paške soli izgrađen je grad Pag, ali i dobrim dijelom moćna Venecija. U Paškoj solani ponosni su tradicionalnim dijelom proizvodnje, još jednim otočnim brendom i mamcem za turiste. Barem dok ne padne veća kiša

18.9.2023.
8:00
VOYO logo

Rano jutro na paškim poljima soli koristi se za prikupljanje krupnih kristala. Kraj je ljeta i netom prije kiše, kupi se sol i pokazuje zadnjim grupama turista kako se to radi na tradicionalan način još od Antike.

Ante Fabijanić iz Rijeke govori nam: "Kako su radili naši stari. Samo kad na ovo dodate vremenske uvjete, temperaturu i ostalo, to nije bio lagan život. To je bio težak posao i od toga se živjelo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanja Ališić iz Zagreba otkriva nam svoje dojmove: "Jako me veseli. Evo, bili smo sada u dućanu. Imate kamen soli, imate soli za piling, za inhaliranje, za kupanje, stvarno prekrasnih stvari, a ovdje smo došli naučiti o načinu na koji se sve to proizvodi."

Svi ti proizvodi dobivaju se,ne od tvorničkog, nego od ručnog prikupljanja soli direktno iz plitkih bazena u laguni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEDOSTAJALO SOLI /

Gosti nisu oduševljeni glavnim jelom mladog Karla: 'Ova svinjetina je suha, a solana u Pagu je očito zatvorena'

Image
NEDOSTAJALO SOLI /

Gosti nisu oduševljeni glavnim jelom mladog Karla: 'Ova svinjetina je suha, a solana u Pagu je očito zatvorena'

Sredina je rujna i sezona prikupljanja cvijeta soli je gotova jer jutra više nisu suha i vruća, no još uvijek se prikupljaju kristali soli iz bazena, ali i to dok ne padnu prve kiše i ne razvodne ih.

Rinaldo Bukša, vodič u Solani Pag, kaže: "Da bi mi od morske vode došli do prvih kristala soli u idealnim uvjetima potrebno je 40 dana. Mora biti sunčano, lagano vjetrovito, bez kiše i tad se počnu na dnu bazena formirati prvi kristali koji dnevno rastu po jedan milimetar."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paški su gimnazijalci jedan dan u školi zamijenili fizičkim poslom koji je nekada na velikoj vrućini radilo i po 500 radnika. Rašćali su sol, odnosno odvajali je od podloge, a onda i žgribali ili skupljali na hrpe.

Petar Benzija, učenik Srednje škole Bartula Kašića Pag, kaže: "Stvarno je teško, iscrpno i nakon nekog vremena, bol u nogama, u rukama, žuljevi, stvarno stvara problem. Ali je definitivno zanimljivije nego u školi. Barem meni!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Pećirko, ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića Pag, govori: "Najprije su krenuli bojažljivo jer nisu znali što ih čeka, a sad ih već neko vrijeme pokušavam istjerati iz bazena, ali se ne daju. Zaista uživaju!"

Svaki petak u rujnu posjet Poljima soli na Pagu je besplatan jer cijeli mjesec traju Dani paške soli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo