DOBRA STRANA DANA / Emotivne priče s Merkura: 'Majke je dala organ kćeri, teta nećakinji. Zadnja je priča supruga koji je pomogao ženi'

Od prve transplantacije jetre u Kliničkoj bolnici Merkur u Zagrebu prošlo je 25 godina. Do danas su napravili 1772 transplantacije jetara, 903 puta transplantirali bubreg i 150 gušteraču: 'Ponekad bi s jedne strane radili bageri koji razbijaju stare temelje, a s druge strane bi primarijus radio najsofisticiraniji kirurški zahvatu medicini'

5.12.2023.
21:00
VOYO logo

Vedrana Turković i cijela njena obitelj sada nose osmijeh na licima. Ona je dobila priliku za novi život prije pet godina, a nakon toga rodila je djevojčicu.

Vedrana Turković dijeli s nama svoje iskustvo: "Trudnoća je prošla kao da sam najzdravija osoba na svijetu, jer nakon transplantacije stvarno i jesam. Tako se osjećam od prvog dana transplantacije, odnosno od prvog dana kad sam dobila poziv i saznala da imaju donora za mene." Jetra joj je transplantirana u Kliničkoj bolnici Merkur. Kaže kako je željela život bez bolova, a to i dobila, kao i mnogi drugi zahvaljujući velikodušnosti donora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anesteziologinja iz KB-a Merkur, Jadranka Pavičić Šarić, ističe: "Imamo neke od najljepših priča. Priča majke koja je dala organ kćeri, tete koja je dala svojoj nećakinji, sestre koja je dala bratu. Posljednja naša lijepa priča je suprug koji je supruzi dao desni režanj jetre."

Image
I zato su svjetski vrh! /

Sjajni timovi za transplataciju za vikend spasili 6 života! Srce dobio i dječak, jedan organ otišao za Beč!

Image
I zato su svjetski vrh! /

Sjajni timovi za transplataciju za vikend spasili 6 života! Srce dobio i dječak, jedan organ otišao za Beč!

Počeci su bili teški. Kirurg Branislav Kocman, specijalist abdominalne kirurgije u KB Merkur, kaže kako su nakon 500. transplantacije prestali brojati i prepričava neke od epizoda: "Pa smo išli avionom, pa kad smo se trebali vratiti, onda je došlo nevrijeme nad Velebitom. Pa onda neki saniteti koji nisu imali ni grijanje, a nad Velebitom snježna mećava, pa smo išli nazad. Putovanje do Zagreba trajalo je 5-6 sati..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proteklih 25 godina, obavljeno je 1772 transplantacije jetara, 903 puta bubrega i 150 gušterača. Radili su čak i nakon potresa. Ravnatelj Kliničke bolnice Merkur Mario Starešinić ističe: "S jedne strane zida ste imali bagere koji su razbijali stare temelje i radili konstruktivnu obnovu, a s druge strane je primarijus radio najsofisticiraniji kirurški zahvat koji postoji u medicini. Stvarno teško i izazovno vrijeme."

Image

Prva operacija, uključujući i dopremanje organa, trajala je više od 24 sata. Danas bolnica ima timove koji operiraju za 2 do 3 sata. Tajana Filipek Kanižaj, pročelnica Zavoda za gastroenterologiju u KB Merkur, kaže: "Danas smo mi jedan etablirani tim, mislim da je veliki uspjeh kad čovjek rezonira timski rad. Vi kad bilo što radite, ako imate pametne, čvrste dobronamjerne ljude, nema tog problema kojeg ne možete zajednički riješiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 90 posto ukupnog broja transplantacija jetara odrađeno je u Merkuru. Ministar zdravstva Vili Beroš naglašava: "Merkur je predvodnica tog transplantacijskog vala u Republici Hrvatskoj i druge institucije vrijedno rade taj posao. Ono što smo postigli našim rezultatima je da smo među 5 svjetskih država po broju transplantiranih jetara na milijun stanovnika je doista nevjerojatan." Prošle godine prvi put su transplantirali istovremeno crijeva, jetra i gušteraču. Ove godine su već obavili 123 transplantacije, spašavajući 15 života više nego lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo