Što jedemo? / Dali smo u Dr. A. Štampar na analizu juneći but, biftek, pileća prsa. Rezultati su nas iznenadili

Dr. Dario Lasić otkriva otkud rupice na površini mesa te savjetuje koje meso treba preskočiti: 'Ako se promijenila boja i ako je površina mesa sluzava. To znači da je meso staro'

21.4.2023.
19:15
VOYO logo

Evo ga, rezultati ispitivanja su gotovi.

Juneći but, odresci junećeg buta, biftek, pileća prsa i tuna steak. Rezultati – iznenađenje, i to pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni jedan od ovih uzoraka mesa i tune nije imao zabilježenu prisutnost nitrita, tako možemo zaključiti da uzorci nisu bili stari", kazao je voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane NZJZ-a Dr. Andrija Štampar Dario Lasić.

Injektiranje mesa sa slanom otopinom, uvjeravaju stručnjaci, nije neobično. No, s mesom koje smo donijeli na analizu – to nije bio slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Juneći but i odresci od junećeg buta su imali na razini od 3200 do 3600 miligrama po kilogramu, i to je na tragu onoga što imamo u literaturi. Da je bilo preko 5000, dakle preko 5 posto, onda bi mogli sumnjati da su namjerno ubrizgavali polifosfate da bi meso dobilo na vodi", govori Lasić.

Image
'NALAZI SU DOBRI' /

Ministrica Vučković u Danasu otkrila kakvo meso jedemo, pumpamo li ga i ima li u piletini hormona

Image
'NALAZI SU DOBRI' /

Ministrica Vučković u Danasu otkrila kakvo meso jedemo, pumpamo li ga i ima li u piletini hormona

Pileća prsa, kao i tuna steak – isto u dopuštenim granicama. No, zdravstveno neispravna hrana ipak dolazi do stola. Gotovo nema dana, a da se iz prodaje ne povuče neki proizvod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja to meso ne jedem, to je svakom jasno da to nije jestivo. Konačno je tu i odgovor od čega su toliki rakovi, posebno debelog crijeva, isključivo od hrane", kazala je Zlata Šala iz Zagreba.

"Imam nekog mesara kod kojeg uzimam stalno, inače u lancima se ne usudim uzimat", kazala je Nada Filipović iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvoz mesa u Hrvatsku u stalnom je porastu. Samo lani uvezli smo više od 175 tisuća tona. Naviše svinjetine i to iz Mađarske i Njemačke. Kontrole su svakodnevne.

"Na godišnjoj razini to je preko 3000 uzoraka koji se uzimaju, na čemu se napravi 130 tisuća analiza i to se radi samo o kemijskim kontaminantima. Imamo jako dobru sliku i možemo zaključiti da je hrana u Hrvatskoj sigurna", govori stručna savjetnica u Centru za sigurnost hrane HAPIH-a Brigita Hengl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad mesu istječe rok trajanja, najčešće se zamrzava. Tada mu je rok trajanja od šest mjeseci do godinu dana. No, često se više puta odmrzava, vakumira, prepakirava i onda završi na akciji. Razliku između dobrog i lošeg lako je uočiti.

"Mogle bi biti rupice na površini mesa, ako su malo deblje igle koje su ostavile tragove od uboda. Naravno, senzorski – ako je boja promijenjena, naravno da će nas to odbiti. Sluzavost površine mesa govori da se radi o neadekvatnom čuvanju i da je meso staro", kazao je Lasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako se to staro meso ne bi našlo na vašem tanjuru, drugi put pri kupnji imajte na umu ove savjete.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo