OPORBA REZOLUTNA / Benčić i Petrov u Danasu: 'Turudić sigurno neće biti glavni državni odvjetnik. Vrijeme je za otpor'

'Plenković je branio aspolutno svaku osobu koja je iz njegove Vlade na kraju završila u pritvoru ili zatvoru', rekao je Petrov

5.2.2024.
19:49
VOYO logo

Unatoč pritiscima i medija i oporbe i činjenice da Ivan Turudić nije govorio istinu vezano za svoj odnos s Josipom Rimac, teško je bilo očekivati da će premijer odustati od svog kandidata s obzirom na to da bi to značilo njegov politički poraz, popuštanje pod pritiscima oporbe. Ali, s druge strane svojom odlukom ostavio je otvorena vrata oporbi i predsjedniku da ga nastavljaju napadati na ovu temu.

Reporterka Dajana Šošić na ovu temu razgovarala je sa saborskim zastupnicima Sandrom Benčić i Božom Petrovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li očekivali da će premijer srčano braniti svog kandidata?

Image
UZAVRELE STRASTI /

Plenković gura Turudića, oporba bjesni: 'Spremni ste podržati udar na pravnu državu?'

Image
UZAVRELE STRASTI /

Plenković gura Turudića, oporba bjesni: 'Spremni ste podržati udar na pravnu državu?'

Petrov: "On je branio apsolutno svaku osobu koja je na kraju iz njegove Vlade završila u pritvoru ili zatvoru. Vi u svojoj slobodi možete birati hoćete li piti kavu s dobrim ljudima ili kriminalcima, osuđenicima, osumnjičenicima. To je vaša sloboda. No, u trenutku kada birate piti kavu s takvim ljudima ne možete biti glavni državni odvjetnik. U tom trenutku gubite povjerenje građana. Koji će točno građanin kada takav čovjek bude glavni državni odvjetnik prijaviti korupciju ili kriminal tom državnom odvjetništvu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je da Turudić nije govorio istinu vezano za svoj odnos s Rimac. Narušava li se ovim povjerenje u pravosuđe?

Benčić: "Sva tri pitanja koja sam mu postavila na Odboru za pravosuđe - on je lagao. Međutim, sve njegove laži danas su postale Plenkovićeve laži ovom odlukom. Zaista mi je danas bilo tužno gledati kako imamo premijera koji se doslovno ruga građanima. On se danas rugao građanima kada je rekao da nije lagao nego se reducirano izražavao, kada je rekao da se Turudić sastajao s Mamićem da bi prokomentirali nešto o nogometu. On problematizira sve osim onoga što je ključno i bitno. Da nam za glavnog državnog odvjetnika postavlja osobu koja je u nekoliko navrata lagala. Osobu koja je navodno komentirala nogomet s Mamićem nakon što je Mamić izašao iz pritvora i bio na jamčevini, vozeći se tri sata po noći po Zagrebu. Da nam postavlja osobu koja je evidentno prema novim porukama koje su izašle davala informacije iz istrage Josipi Rimac, koji je davao povlaštene informacije koje ima uzak krug ljudi i moguće utjecao na ishod"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekujete li još poruka koje bi mogle izaći u javnost do srijede?

Petrov: "Vjerojatno. Ali, volio bih skrenuti pozornost na jednu stvar. U trenutku kada se izglasa zakon 'AP', građani više neće moći vidjeti ovakve stvari u javnosti. Neće moći znati da kandidat za glavnog državnog odvjetnika pije kavu na redovnoj bazi s osumnjičenicima i osuđenicima jer će onaj tko da takve informacije završiti u zatvoru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što još oporba može napraviti?

Benčić: "Svakako sutra šaljemo prijavu Komisiji. Dali smo mu rok do sutra. Nakon ovog ruganja i pokazivanja da ga nije briga ni za građane ni za državu, niti institucije. Nakon najvećeg napada na Ustav i državu koji smo vidjeli od Plenkovića - sada je vrijeme za otpor, da svi zajedno pokažemo što znači otpor prema onima koji su se osilili da ih više nije briga ni za koga. Tražit ćemo da glasanje bude javno, da se točno zna tko je dignuo ruku za Turudića, da to ostane zapisano u povijest. Obećavam građanima da ćemo nakon izbora vratiti stvari u normalu i da Turudić sigurno neće biti glavni državni odvjetnik"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izbora, postoji li neka šansa da Most i Možemo idu zajedno u cilju rušenja HDZ a i sprečavanja dolaska njihovog kandidata za glavnog državnog odvjetnika u fotelju?

Petrov: "Most i Možemo, neće ići skupa, ali ono što je važnije od toga je to kada imate situaciju u se za glavnog državnog odvjetnika predlaže osoba koja na redovnoj bazi pije kavu s osuđenicima. Kada prije toga imate glavnog državnog odvjetnika, odnosno odvjetnicu koja laže u Hrvatskom saboru. Kad prije toga imate državnog odvjetnika koji je član paramasonske lože, a prije toga imate onoga koji istrage iznosi ambasadama, onda vidite uzorak. Na koji način to predlaže i kako se HDZ ruga Hrvatskoj. Građani imaju mogućnost to promijeniti i ako oni odluče, oni to mogu promijeniti u roku od pola godine imat ćemo izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažete li Vi ne Mostu?

Benčić: "Neću zapravo uopće sad razgovarati o izborima, jer ono što je sada najvažnije jest da svi građani Hrvatske, sa svim političkim opcijama koje žele stati na kraj ovoj demonstraciji sile nad svima nama koju vrši Andrej Plenković i ovoj korupcijskoj hobotnici da mu pokažemo gdje mu je mjesto. Reći će to na izborima i mi ćemo se s građanima na tim izborima izboriti za to da imamo novu Vladu i u toj vladi neće biti oni koji su dva puta HDZ u dali ruke da dođe na."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo