ŽESTOKO U SABORU / Oporba poziva Plenkovića da odustane od Turudića: 'HDZ-u je bitan samo njihov interes'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL

'U slučaju da Plenković do sutra ne povuče kandidaturu Ivana Turudića podnijet ćemo zahtjeve Europskoj komisiji', najavila je Sandra Benčić

5.2.2024.
14:46
Igor Soban/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Uoči najavljenog glasovanja za novog glavnog državnog odvjetnika u srijedu i dalje pljušte oporbene reakcije na druženja kandidata Ivana Turudića s osuđenicima i optuženicima, uz zahtjev da se umjesto o tome glasa o raspuštanju Hrvatskog sabora i ide na izbore.

"Andrej Plenković još je jednom pokazao izvanserijski talent za izbor kadrova, ali ovaj put je nadmašio i sam sebe. Informacija o intenzitetu odnosa Ivana Turudića s osobama protiv kojih se vode ozbiljni kazneni postupci spada u rubriku 'pa nije valjda'. Dražen Jelenić bio je razriješen s mjesta glavnog državnog odvjetnika zbog članstva u tajnoj organizaciji, ali ne znamo što o odnosima sa zločinačkim organizacijama misli struka", ustvrdio je u Saboru Arsen Bauk (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSKLUZIVNO /

USKOK za RTL: Poruke Rimac i Turudića su u spisu koji su formirani za optužnicu

Image
EKSKLUZIVNO /

USKOK za RTL: Poruke Rimac i Turudića su u spisu koji su formirani za optužnicu

Bauk: 'HDZ-u je bitan samo njihov interes'

Naglasio je da bi tema zapravo trebali biti Andrej Plenković i HDZ.

U subotu su promptno, opširno i pomalo lepršavo na svojoj Facebook stranici postavili neka pitanja Zoranu Milanoviću, dok su jučer iz zimskog sna izašao samo Hrvoje Zekanović, a Predrag Štromar se nešto odrekao sam sebe, dok HDZ-a nema, istaknuo je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da stranka koja za sebe voli reći da je stožerna - šuti. Sada važu hoće li naštetiti HDZ-u, jer im nije bitan interes države nego samo njihov, kazao je.

'Treba biti glasanje o raspuštanju Hrvatskog sabora'

Kada se objave informacije SOA-e preko toga se prođe, a kada se objave informacije iz spisa, kaže, očito je malo veća panika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkoviću je stoga postavio niz pitanja, među ostalim, i je li kod predlaganja kandidata za glavnog državnog odvjetnika znao, uz druženje sa Zdravkom Mamićem, i za intenzitet odnosa s osumnjičenicom Josipom Rimac i uslugama koje su si međusobno radili. Riječ je o nevjerojatnoj premreženosti pravosudnih dužnosnika i dužnosnika izvršne vlasti.

"U srijedu treba biti glasanje o raspuštanju Hrvatskog sabora i nakon toga, novim izborima. Ako se kojim čudom desi da u srijedu bude glasanje o kandidatu za glavnog državnog odvjetnika, predsjednik moje stranke već je rekao što ćemo napraviti, kada budemo u prilici – smijenit ćemo Turudića", poručio je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benčić: 'Nadam se da će biti dovoljno razuma...'

"U slučaju da Plenković do sutra ne povuče kandidaturu Ivana Turudića podnijet ćemo zahtjeve Europskoj komisiji da istraži radi li se o povredi prava Europske unije i povredi ugovora o pristupanju Hrvatske EU, ako osoba s ovako narušenim integritetom dođe na funkciju glavnog državnog odvjetnika", najavila je Sandra Benčić (Možemo!).

To ćemo učiniti, dodala je, zato što je pitanje odnosa glavnog državnog odvjetnika i EPPO-a ključno pitanje za provedbu Europskog prava u Republici Hrvatskoj i nije svejedno je li glavni državni odvjetnik zaista neovisan i uživa li povjerenje javnosti jer to narušava i pitanje provedbe prava koju provodi EPPO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključno je, naglašava, da Plenković protivno svim standardima EU, RH, Ustava i osnovnih demokratskih standarda na koje se on sam pozivao u 2020. godine kada je smjenjivao Jelenića, gura Turudića za glavnog državnog odvjetnika i to je samo i isključivo njegova odgovornost, što sve govori o njemu.

Zaista ne želim da Hrvatska postane slučaj na razini EU, a nadam se da to ne želi ni Plenković pa da će u HDZ-u biti dovoljno razuma da se ta kandidatura povuče, poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije privatna stvar'

Što se tiče Turudućevih tvrdnji da je njegova prepiska s Rimac i prijateljevanje s Mamićem privatna stvar, kazala da je nije privatna stvar sastajanje s osobom pod jamčevinom nakon izlaska iz pritvora kada si sudac, ni sastajanje s državnom tajnicom koja u tom trenutku nije stranka ni u kojem postupku na sudu kojem ti predsjedavaš.

Nije privatna stvar, nastavlja, kada lažeš na saslušanju u parlamentu i općenito druženje s optuženicima kada se radi o ocjeni percepcije neovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki pravosudni dužnosnici, a posebno glavni državni odvjetnik, mora držati percepciju neovisnosti, poručila je, zaključivši da vladajući ustrajavaju na izboru Turudića da se spriječe istrage korupcijskih afera HDZ-a.

Petrov: 'S kim si, takav si'

"Svatko može sam birati s kojim ljudima će piti kavu, to je njegova sloboda, a vi u svojoj slobodi možete birati želite li s kriminalcima piti kavu. To je vaša sloboda, ali u trenutku kada izaberete piti kavu s kriminalcima i osuđenicima, onda nemate pravo biti glavni državni odvjetnik jer onda nemate povjerenje građana. Kraj priče, s kim si, takav si", kratko je komentirao Božo Petrov (Most).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Nađi (Fokus) kazao je da je jasno da Turudić pred saborskim Odborom nije govorio istinu.

"Zbog ovog slučaja, ali i brojnih drugih, Fokus predlaže da se naprave izmjene Kaznenog zakona da se prije davanja iskaza pred Saborom i njegovim tijelima polaže zakletva, a da davanje lažnog iskaza bude kazneno djelo", najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijera je pozvao da odustane od Turudića i od lex AP te da se u Kazneni zakon uvrsti laganje pred Saborom, saborskim povjerenstvom i saborskim odborima kao kazneno djelo kako bi u budućnosti postojali alati za sankcioniranje takvog ponašanja.

Nađi: 'Problem je što on ne vidi u čemu je problem'

Osvrnuo se i na komentar Turudića nakon objavljivanja poruka, koji je zapitao 'u čemu je problem'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je u tome što on ne vidi u čemu je problem. Od glavnog državnog odvjetnika se očekuje izuzetno visoka razina moralne jasnoće i da se ne dovodi u takve situacije, a građani moraju vjerovati da će posao raditi savjesno i da politika neće imati svoje prste u tome", istaknuo je Nađi.

Zaključio je da je to samo jedan u nizu napada HDZ-a na demokraciju i da postoji samo jedan način da se to promijeni, a to je da izgube na nadolazećim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ovako je Turudić pričao o odnosu s Josipom ex Rimac: 'Zaboravio sam kako se preziva, ne vidim ništa sporno'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo