'POVUĆI SE ILI POGINUTI' / Wagner prijeti Moskvi povlačenjem iz Bahmuta, imaju poseban uvjet: 'Ne želimo bježati kukavički poput štakora, ali...'

Image
Foto: Profimedia

Prigožin je kazao da će vjerojatno morati povući neke svoje vojnike no to znači da će front negdje pasti

29.4.2023.
21:13
Profimedia
Play logo

Zapovjednik ruske plaćeničke skupine Wagner zaprijetio je povlačenjem iz Bahmuta, grada u Ukrajini koji Rusi mjesecima opsjedaju uz goleme ljudske gubitke u intervjuu objavljenom u subotu kada je dron zapalio spremnike nafte na Krimu koji su Rusiji anektirali 2014. 

Nemaju dovoljno topničkog streljiva

"Svaki dan tisuće tijela stavljamo u lijesove i šaljemo kući", rekao je Jevgenij Prigožin ruskom vojnom blogeru Semjonu Pegovu u intervjuu objavljenom u subotu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gubici su pet puta veći od potrebnih zato jer nemamo dovoljno topničkog streljiva, kazao je Prigožin (61).

Otkrio je da je pisao ruskom ministru obrane Sergeju Šojgu tražeći ga da što prije pošalje streljivo.

"Ako manjak streljiva ne bude riješen, prisiljeni smo - zato da poslije ne bježimo kukavički poput štakora - ili povući se ili poginuti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMAJU JASAN CILJ /

Stotine Putinovih bajkera voze 'domoljubni' reli do Berlina: Neki sudionici nose ruske i sovjetske zastave

Image
IMAJU JASAN CILJ /

Stotine Putinovih bajkera voze 'domoljubni' reli do Berlina: Neki sudionici nose ruske i sovjetske zastave

Prigožin je dodao da će vjerojatno morati povući neke svoje vojnike no to znači da će front negdje pasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borbe za istočnoukrajinski grad Bahmut traju mjesecima, s visokim ljudskim gubicima na objema stranama. Ukrajinski branitelji nadziru sada samo maleno područje na zapadu grada. 

Napad dronovima na Krim 

Rano u subotu izbio je požar u skladištu goriva u krimskom lučkom gradu Sevastopolju, a izazvan je dronom, rekao je sevastopoljski guverner kojeg je instalirala Moskva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Požar otvorenog prostora ugašen je na području od 1000 četvornih metara", rekao je na Mihail Razvožajev na komunikacijskoj platformi Telegram.

Ranije je rekao da nitko nije ozlijeđen i da je prema prvotnim informacijama skladište pogođeno dvama dronovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Požar neće utjecati na naše zalihe goriva za Sevastopolj", rekao je pa objasnio da zalihe nisu namijenjene benzinskim postajama čime je neizravno otkrio da je riječ o gorivu za vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinska vojna obavještajna služba rekla je da je uništeno 10 spremnika s naftom. Ukrajinska strana nije pritom preuzela odgovornost za napad.

Napad dronovima dogodio se manje od 24 sata nakon ruskog raketiranja stambenih zgrada u Umanu u Ukrajini u kojima su najmanje 23 osobe ubijene. 

Najmanje je 26 ljudi poginulo u petak u ruskim zračnim udarima na ukrajinske gradove. U subotu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao da je šestero djece među žrtvama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, glasnogovornik iz ukrajinske obavještajne službe Andrij Jusov rekao je da će takve eksplozije nastaviti.

Stanovnicima Krima savjetovao je da "se u budućnosti ne približavaju vojnim postrojenjima i postrojenjima opskrbe ruskog agresora". Jusov tvrdi da spremnik goriva služi ruskoj crnomorskoj floti stacioniranoj na Krimu.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu u veljači prošle godine Krim, koji je Rusija anektirala 2014., nekoliko je puta bio meta napada dronovima. Ruski dužnosnici za napade optužuju Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neprijatelj proučava nedostatke'

Istodobno s napadom na Sevastopolj, gađane su i druge mete na Krimu, ustvrdio je Sergej Aksjonov, kojega je Rusija postavila za šefa Krima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aksjonov je na Telegramu objavio da su snage protuzračne obrane i elektronskog ratovanja u subotu oborile dvije bespilotne letjelice iznad Krimskog poluotoka no "nema žrtava ili uništavanja"

Razvožajev tvrdi da su ostaci dviju bespilotnih letjelica nađene kod spremnika s naftom. No samo je jedna pogodila spremnik, a druga je srušena, rekao je.

Ukrajina ponavlja da će vratiti Krimski poluotok koji je Rusija ilegalno pripojila 2014.

Napadi dronovima dogodili su se više puta od početka ruske invazije koja traje već 14 mjeseci, pa su neki put izazvale velike štete, kao i ozljede i smrti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki promatrači kažu da su zračni udari priprema ukrajinske protuofenzive koja se čeka tjednima.

"Neprijatelj proučava nedostatke u našem obrambenom sustavu i služi se dronovima", ustvrdio je Juri Knutov, direktor Ruskog muzeja zračne obrane za ruske medije. 

Ukrajinska vojska primijenila je sličnu taktiku kada je pripremala ofenzive u ljeto 2022. Raketiranje velikih spremnika goriva i streljiva u pozadini sustavima HIMARS znatno je tada oslabilo rusku vojsku.

U petak je Ukrajina ustvrdila da privodi kraju pripreme za proljetnu ofenzivu. "Pripreme su pri kraju", izjavio je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov protuofenzivi kojom Kijev želi vratiti područja na jugu i istoku koje je okupirala Rusija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski vojnik stručnjak Knutov pozvao je pak na velike ruske udare na ukrajinske gradove Mikolajiv i Očakiv gdje je stacionirana ukrajinska flota.

Play logo

"Kijev mora shvatiti da su naši osvetnički udari bolniji od njihovih napada", rekao je Knutov.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo