Play ponuda

'MORALA SAM POTPISATI...' / Studentica se požalila Putinu da je bila prisiljena otkazati školovanje u Beču: Pogledajte kakvu joj je mudrost rekao

Image
Foto: Profimedia

Državno sveučilište na kojem je studirala transnacionalnu komunikaciju zahtijevalo je od nje da potpiše dokumente u kojima podržava Ukrajinu i označava Rusiju kao 'državu koja sponzorira terorizam'

25.1.2023.
16:16
Profimedia
Play ponuda

Europske će zemlje prije ili kasnije povratiti svoj suverenitet, ali to može potrajati, rekao je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi TASS.

"Naravno, sigurno će doći vrijeme, nema sumnje, kada će Europa nekako obnoviti svoj suverenitet. Očigledno, za to će biti potrebno neko vrijeme", rekao je Putin.

Image
RUSI OD TOGA STRAHUJU /

Mogu li njemački Leopardi u potpunosti promijeniti tijek rata u Ukrajini? Posvađali su NATO, ali jedna država se ne boji Putina

Image
RUSI OD TOGA STRAHUJU /

Mogu li njemački Leopardi u potpunosti promijeniti tijek rata u Ukrajini? Posvađali su NATO, ali jedna država se ne boji Putina

Studentica druge godine Sveučilišta RUDN, Daria Semjonova, ispričala je ruskom predsjedniku kako je bila prisiljena otkazati školovanje u Beču ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju. Državno sveučilište na kojem je studirala transnacionalnu komunikaciju zahtijevalo je od nje da potpiše dokumente u kojima podržava Ukrajinu i označava Rusiju kao "državu koja sponzorira terorizam".

Putin je rekao da je njezina priča "primjer koji potvrđuje da Europi nedostaje neovisnost" i rekao da to nije iznenađenje.

Izbjegao temu slanja tenkova

Ruski predsjednik Vladimir Putin izbjegao je u srijedu komentirati njemačku odluku o slanju tenkova Ukrajini za vrijeme posjeta moskovskom sveučilištu Lomonosovu i umjesto toga davao je studentima savjete o karijeri i odgovarao na pitanja o drugim temama. 

Njemačka najava da će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu nakon višetjednih pritisaka njezinih saveznika izazvala je bijesnu reakciju ruskog ministarstva vanjskih poslova i veleposlanstva u Berlinu, ali predsjednik se klonio tog pitanja.

Putin, tečni govornik njemačkog jezika koji je služio u bivšoj Istočnoj Njemačkoj kao časnik KGB-a, proveo je više od sat vremena odgovarajući na pitanja studenata o raznim temama, od izgubljenih pasa do kvantne tehnologije, iako se neizravno pojavljivao i rat u Ukrajini.

Poništavanja ruske kulture

Putin se obrušio na zapadne zemlje sugerirajući da neki koriste rat u Ukrajini kao izgovor za "poništavanje" ruske kulture - što je često ponavljana, ali neutemeljena tvrdnja Moskve - ali je rekao da će Rusi nastaviti uživati u Beethovenu i Bachu. “Mi smo dio svjetske kulture”, istaknuo je.

U svojim primjedbama, Putin je tek neizravno aludirao na trenutne međunarodne napetosti, rekavši da je Njemačka "strogo govoreći" ostala pod američkom vojnom okupacijom, misleći na savezničke snage stacionirane u zemlji NATO-a.

"Velik dio onoga što se (sada) događa ima duboke korijene... Europi će biti vraćen suverenitet, ali čini se da će za to trebati vremena", dodao je.

Ranije je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na Telegramu napisala da je njemačka odluka o slanju tenkova Ukrajini potvrda upletenosti Berlina u "rat koji je isplaniran unaprijed".

Rusko veleposlanstvo u Njemačkoj priopćilo je da odluka Berlina znači da odustaje od svoje "povijesne odgovornosti Rusiji" koja proizlazi iz nacističkih zločina u Drugome svjetskom ratu.

Play ponuda
Play ponuda