Play ponuda

ŠTO TO RUSI NAMJERAVAJU? / Mogu izvesti terorističke napade diljem Europe, skovali su plan u slučaju Putinove smrti, a jedna jedinica je posebno opasna

Image
Foto: Profimedia

Vodstvo Ruskog carskog pokreta kritiziralo je 'nesposobnost ruskog vodstva u ukrajinskom ratu' i optužilo Putina za korupciju

23.1.2023.
22:41
Profimedia
Play ponuda

Američki i europski dužnosnici tvrde da ruski vojni obavještajni agenti usko surađuju s militantnim ekstremno desnim skupinama širom EU. Tvrde i kako upravo oni stoje iza slanja pisama bombi u Španjolskoj, piše The New York Times.

Podsjetimo, još se uvijek istražuje tko je posao šest pisama-bombi krajem studenog i početkom prosinca na adrese u Madridu, među kojima su i službena rezidencija premijera Pedra Sáncheza, američko i ukrajinsko veleposlanstvo te španjolsko Ministarstvo obrane. U napadima nitko nije ubijen, ali ozlijeđen je zaposlenik ukrajinskog veleposlanstva kada je jedan od paketa eksplodirao.

Image
ŠPANJOLSKA NA UDARU TERORISTA? /

Španjolska policija 'neutralizirala' pismo-bombu naslovljenu na ured premijera

Image
ŠPANJOLSKA NA UDARU TERORISTA? /

Španjolska policija 'neutralizirala' pismo-bombu naslovljenu na ured premijera

Američi istražitelji su se posljednjih tjedana posebno fokusirali na Ruski carski pokret, radikalnu skupinu koja ima članove i suradnike diljem Europe, kao i centre za vojnu obuku u Sankt Peterburgu u Rusiji. Prema navodima je ta skupina povezana s ruskim obavještajnim službama.

Kako prenose strani mediji, u ovom trenutku nema naznaka da je Moskva spremna za sabotaže šireg opsega ili da planira terorističke napade u Europi. Ipak, izvori tvrde da postoji izgledna mogućnost da Rusija na ovaj način testira svoje ‘proxy‘ skupine, u slučaju da se Moskva odluči za eskalaciju sukoba.

Dodaju i kako je cilj bio signalizirati da Rusija i ekstremističke grupe s kojima su usko povezani, mogu izvesti terorističke napade diljem Europe, uključujući i one na glavne gradove država članica NATO-a.

Elitna 'špijunska zajednica'

Izvori napominju i kako je Putin svojoj vojno obavještajnoj agenciji dao potpunu slobodu za razvoj i provođenje tajnih operacija u Europi.

Ruski časnici rade za GRU, jednu od agresivnijih moskovskih obavještajnih službi, prema tvrdnjama američkih dužnosnika. Radi se o elitnoj “špijunskoj” zajednici, nastaloj prije sto godina, na samim počecima Sovjetske države.

Posebno se opasnom smatra, Jedinica 29155, koja je već pokušala destabilizirati Europu putem pokušaja državnih udara i ubojstava, tvrde izvori za NY Times. Kako prenose, u sklope te jedinice djeluju i prekaljeni ruski ratni veterani, a ona funkcionira u tolikoj tajnosti da većina ostalih GRU operativaca vjerojatno nije znala niti da postoji. Postoji osnovana sumnja da su bili umiješani i u pokušaj vojnog udara u Crnoj Gori u listopadu 2016. godine s namjerom da likvidiraju Mila Đukanovića.

Fiona Hill, viša direktorica za Europu i Rusiju u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće u Trumpovoj administraciji, rekla je da ne bi bilo iznenađujuće da GRU koordinira Ruski carski pokret da izvrši napade.

“Većina takvih ekstremističkih organizacija povezana je s ruskom obavještajnima službama, bilo s GRU-om ili FSB-om. Obavještajni agenti koriste skupine kako bi posijali pomutnju", rekla je.

Podsjetimo, vodstvo Ruskog carskog pokreta kritiziralo je "nesposobnost ruskog vodstva u ukrajinskom ratu" i optužilo Putina za korupciju. Ipak, ruska obavještajna služba uspjela je utjecati na njezine operacije, tvrde američki dužnosnici.

Superiornost bijele rase

Korištenje usluga Ruskog carskog pokreta važno je za ruske obavještajne službe, posebno zato što to otežava suparničkim zemljama da akcije pripišu ruskoj vladi.

State Department proglasio je skupinu i njezino vodstvo globalnim teroristima 2020., što je prvi put da je takva etiketa primijenjena na skupinu koja se zalaže za superiornost bijele rase. Skupina je navodno imala dva centra za obuku u Sankt Peterburgu gdje uvježbavaju polaznike za šumske i urbane napade, uče ih taktikama i obučavaju za borbu prsa u prsa.

Kao glavne osobe u organizaciji State Department je izdvojio Stanislava Anatoljeviča Vorobjeva, koji je utemeljio skupinu u Sankt Peterburgu 2002.; Denisa Valiulloviča Garijeva, vođu njene paravojne jedinice, takozvane Ruske carske legije i Nikolaja Nikolajeviča Truščalova, organizatora aktivnosti grupe u inozemstvu.

Play ponuda
Play ponuda